Kultúra

John Lennon gyilkosa kész volt bármit megadni a hírnévért cserébe, akár ölni is

Kypros / Getty Images
Kypros / Getty Images

Mark David Chapmantól augusztusban tizenkettedik alkalommal tagadták meg a feltételes szabadlábra helyezését.  Most tették közzé a meghallgatás átiratát, mely szerint Chapman azt mondta, hogy a John Lennon megölésére vonatkozó döntés volt „a nagy válaszom mindenre. Nem akartam többé egy senki lenni”.

„Nem fogok semmi mást vagy senki mást hibáztatni, amiért oda jutottam” – mondta Chapman a testületnek.

Tudtam, hogy mit teszek, és tudtam, hogy ez gonosz, tudtam, hogy helytelen, de annyira akartam a hírnevet, hogy hajlandó voltam mindent odaadni, és kioltani egy emberi életet.

Chapman 1980. december 8-án este ölte meg Lennont, amikor ő és Yoko Ono éppen Upper West Side-i lakásukba tartottak. Korábban aznap Lennon autogramot adott Chapmannek a nemrég megjelent Double Fantasy című albumának egy példányára.

A 67 éves Chapman így nyilatkozott a testületnek:

Gonoszság volt a szívemben. Valaki akartam lenni, és ezt semmi sem akadályozhatta meg.

Chapman húsz évtől életfogytig tartó szabadságvesztését tölti a New York-i Hudson-völgyben található Green Haven büntetés-végrehajtási intézetben. Feltételes szabadlábra helyezési meghallgatásai során az évek során többször is megbánást tanúsított.

„Sok embert bántottam mindenhol, és ha valaki gyűlölni akar, az rendben van, megértem” – mondta az augusztus 31-i meghallgatáson. Chapman következő megjelenését a bizottság előtt 2024 februárjára tűzték ki.

Júniusban John Hinckley Jr-t, aki 1981-ben lelőtte és megsebesítette Ronald Reagan elnököt, felmentették a bírósági felügyelet alól, hivatalosan lezárva ezzel a jogi és mentálhigiénés szakemberek több évtizedes felügyeletét. Hinckley-t elmebajra hivatkozva mentették fel, írja az AP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik