Kultúra

Igazi színészlegendák alakították II. Erzsébetet a vásznon

Liam Daniel / Netflix
Liam Daniel / Netflix
Hiába ajánlották fel II. Erzsébetnek egy díszletlátogatáson, nem akart felülni a Trónok harca Vastrónjára, azonban nem kellett holmi filmes csecsebecse ahhoz, hogy ott érezhesse magát a popkultúra csúcsán. A királynőről annyi film és sorozat született már életében is, mint másról halála után sem, hét évtizedes uralkodása bőven szolgáltatott alapanyagot a mozgóképek számára. Életrajzi filmben Erzsébetet játszani emberfeletti kihívás, presztízs és megtiszteltetés, popkulturális jelentőségét pedig jól mutatja, hogy nemcsak drámákban, hanem számtalan más műfajban is feltűnt a királynő alakja – legyen szó komédiáról, paródiáról vagy épp egy különleges saját cameóról. Íme egy sor színésznő – és színész –, akik a tegnap elhunyt uralkodó bőrébe bújtak.

Claire Foy / Olivia Colman / Imelda Staunton

Az utóbbi időben már-már a Bond-színészválasztást övező izgalmakat idézte az, kik játszhatják el a brit királyi család tagjait és a brit közéleti figurákat Peter Morgan szuperdrága és szupersikeres sorozatában, A koronában. A Netflix nagyszabású alkotása elsősorban Erzsébetre koncentrálva a királyi család olyan oldalát mutatta, amit addig nem sok mozgóképes alkotás mert vagy tudott bevállalni. Morgan nem véletlenül a királyi és életrajzi sztorik ügyeletes adaptálója, amit mi sem bizonyít jobban, hogy állítólag a királyi szennyest kiteregető Netflix-darabot még maga II. Erzsébet is szerette. A királynő enyhén szólva is tartalmas életének bemutatásához tényleg a sorozatformátum passzol a legjobban, összesen hat évadon keresztül követi Erzsébet regnálását. Érdekessége hogy nem maszkmesteri bravúrokkal játszatják el egyetlen színésznővel a szerepet, hanem kétévadonként lecserélik az egész szereplőgárdát. Az Erzsébet fiatal éveit játszó Claire Foy-t eleinte sokat támadták azzal, hogy túl szép a szerephez, de a díjesővel rögtön be is fogta a károgók száját, a második évad végén pedig már alig akarták elengedni őt a nézők. Olivia Colman nagyon hasonló utat járt be a fanyalgás-dicshimnusz-díjeső tengelyen, most pedig Imelda Staunton következik az ötödik évadban immár idős királynőként.

Kapcsolódó
A királyi család kivételével mindenki jól szórakozhat A Korona új évadán
A Korona belépett a nyolcvanas évekbe, láthatjuk Diana és Károly boldogtalan házasságát, Margaret Thatcher szerepében pedig Gillian Andersont. A sorozat eddigi legerősebb évadát bírálták, amiért eltér a valóságtól, de tényleg olyan nagy baj ez?

Helen Mirren

Egy királynőt csak egy másik játszhat el, gondolta Stephen Frears, és sikerült azt a páratlan együttállást létrehozni, hogy az uralkodót a brit színészvilág koronázatlan császárnője, Helen Mirren alakítsa A királynő című, 2006-os filmben. A 77 éves színésznő elmondása szerint meglepően könnyen bele tudott helyezkedni a királynő szerepébe, gesztusaiba, mozgásába, mivel még hasonlítanak is, és a teljes átlényegülés nemcsak Oscar-díjat és hibátlan alakítást hozott, de a film forgatókönyvét jegyző Peter Morgan szerint a stáb tagjai a forgatás végére akaratlanul is kihúzták magukat, ha a színésznő megjelent. Az igazi Oscar-recept szerint készített életrajzi dráma Erzsébet életének egy kisebb, de annál érdekesebb szeletével foglalkozik: a Tony Blair-korszakot és a Diana halálát megelőző időszakot követi. Mirrennek egyébként nagy rutinja van a királynők, az Erzsébetek és maga II. Erzsébet eljátszásában is: eljátszotta már I. Erzsébetet is egy 2005-ös életrajzi drámában, a tegnap elhunyt királynőt pedig színpadon is alakította ismét Morgan felkérésére a 2013-ban Londonban bemutatott The Audience című darabban. Ebben a királynő és olyan brit miniszterelnökök megbeszéléseibe láthatott bele a néző, mint Tony Blair, Winston Churchill vagy épp Margaret Thatcher. Mirren alakításáért a Tonyt és a Laurence Olivier-díjat is megkapta.

Emma Thompson

Kevéssé ismert, de Emma Thompson is volt már II. Erzsébet, amikor a 2012-es Walking the Dogsban alakította a királynőt. A komédia azt az egyébként valóban megtörtént esetet színezi ki, amikor a királynő Buckingham palotabeli szobájába 1982-ben betört egy férfi. Az ügyből nagy botrány lett, ám már csak a dramedy jelleg is azt mutatja, hogy nem vérfagyasztó krimiben vagy épp a testőrséget elmarasztaló tárgyalótermi drámában kell gondolkodni: Erzsébet ahelyett, hogy a biztonsági szolgálat után csengetne, elbeszélget a férfival. A Thompson által alakított karakterrel az epizód a királynő érinthetetlenségén túli emberi oldalát akarták kidomborítani, aki meghallgatja a férfi problémáit, és szívesen ad neki tanácsot.

Jeannette Charles

A brit színésznő legismertebb alakításai mind a királynőhöz fűződtek, köszönhetően annak, hogy rendkívül hasonlít II. Erzsébetre. Jeannette Charles ráadásul csaknem egyidős volt a királynővel, most 94 éves. Charles karrierje ráadásul a hasonlóság miatt feneklett meg eleinte: fel is hagyott a színészkedéssel, és titkárnőként dolgozott egy darabig. Később azonban újra felívelt a karrierje, és számos filmben alakította II. Erzsébetet. A legismertebb talán a Csupasz pisztoly (1988), melyben az Amerikába látogató királynő ellen merényletet kísérelnek meg, ám a kétbalkezes Frank Drebin hadnagy meghiúsítja azt, stílszerűen egy baseball-meccsen, ahol a királynő szembesül az igazi Amerikával is. Charles ismerős lehet még az Európai vakáció (1985) és az Austin Powers – Aranyszerszám (2002) című filmekből is, az utóbbiban lovaggá üti a főhős szuperkémet (Mike Myers), és még számos filmben és sorozatban alakította a brit uralkodót (még a Tetthely egyik epizódjában is), utoljára 2010-ben.

Stella Gonet

A Spencer című filmben ugyan II. Erzsébet nem sokat látszik a képernyőn, az egész filmben nyomasztó súllyal nehezedik a királyi család a Dianát alakító Kristen Stewartra. A film már abban az időszakban játszódik, amikor Diana és Károly házassága romokban, de előbbi hiába próbálna menekülni. Ezt Pablo Larraín filmje csak nagyon finoman érzékelteti, úgyhogy a királyi család igen keveset látható csak, Stella Gonet jelenléte azonban nagyon hangsúlyos így is. A 62 éves skót színésznő egyébként eljátszotta már a modern brit történelem másik kimagasló női alakját, Margaret Thatchert is, méghozzá a Handbagged című színdarabban.

Kapcsolódó
A Spencer rémálmában Dianát lebetegíti és megfojtja a királyi család
Az év egyik legjobb filmjéből ugyan nem értjük meg Diana hercegnét, de azt megsejtjük, mit érezhetett a bőrén.

Mike Myers, Kate McKinnon, Fred Armisen

Pont az SNL-ből maradna ki a királynő? A szkeccsműsorban többen eljátszották II. Erzsébetet, jellemzően a készítők férfiakra osztják a szerepet, de a már említett Charles, Joan Cusack és Kate McKinnon is feltűnt királynőként – utóbbi a Harry herceg és Meghan Markle esküvőjéről szóló részben bukkan fel. Még Mike Myers is eljátszotta a királynőt a The Royal Separation című szkeccsben, Fred Armisen pedig többször is visszatért a szerepéhez.

Önmaga

Bár nem idegen a királyi család tagjaitól, hogy cameózzanak egyet filmekben vagy sorozatokban – Károly herceg például a Coronation Streetben tűnt fel, Harry és Vilmos herceg Az ébredő Erő droidjai közt –, a királynőt meglehetősen nehéz befűzni egy filmszerepre. Olyannyira, hogy ez is csak James Bondnak sikerülhetett: a 2012-es londoni olimpia nyitófilmjéből nyilván nem maradhatott ki II. Erzsébet, az uralkodó pedig úgy döntött, hogy ezúttal nem bízza másra a feladatot. A pár perces rövidfilmben a Daniel Craig által alakított Bond érkezik a Buckingham-palotába, hogy az olimpiai megnyitóra kísérje őfelségét, néhány corgi is pörgeti a cukiságmérőt, mielőtt megérkeznének a stadionba. A szereplést olyannyira igyekeztek titokban tartani, hogy még a Downing Street sem tudott róla, a királynő pedig ötletekkel látta el a forgatókönyvírókat, sőt, az egymondatos szövegébe bele is nyúlt – de ki mert volna ellenkezni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik