Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”
A választás eredménye választókerületenként

Szabó Tünde végül kétezer körüli szavazattal győz

98,75 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Szabó Tünde valamivel több mint kétezer szavazattal vezet az összellenzék színeiben induló Lengyel Máté előtt, és ezzel megnyeri a körzetet.

Érdekesség, hogy négy évvel ezelőtt a sportért felelős államtitkár szintén elég simán nyert, akkor szintén 22 ezer körüli szavazatot zsebelt be, de az akkor jobbikosként induló Lengyel Máté és az MSZP és a Párbeszéd zászlója alatt induló Csabai Lászlóné 27 ezer szavazatot gyűjtött összeadva.

Az ellenzék tehát joggal remélhette, hogy összefogva sikerülhet legyőzni Szabót, de ez a vélt, 2018-ban még 17 százalékos ellenzéki előny teljesen eltűnt.

A választás eredménye választókerületenként

Ezekből a pártokból fog állni a parlamenti patkó

Bár papíron négy csapat alkotja majd a parlamentet, a Fidesz-KDNP, a közös ellenzék, a Mi Hazánk és a német nemzetiségi önkormányzat képviselője, de ennél több párt képviselői lesznek jelen.

A DK 16 képviselőt fog adni, ott lesz Gyurcsány Ferenc mellett új képviselőként Kálmán Olga és visszatérőként Gréczy Zsolt. (Dobrev Klára is bekerült, de ő már korábban jelezte, hogy marad az EP-ben). Képviselő lesz a DK színeiben mások mellett Dávid Ferenc, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára volt, illetve Kordás László, aki a Magyar Szakszervezeti Szövetséget vezette, valamint Komáromi Zoltán orvos.

A Momentum 11 politikussal fogja képviseltetni magát, például Fekete-Győr Andrással, Orosz Andrással, Hajnal Miklóssal, Hadházy Ákossal és Szabó Szabolccsal, de ott lesz az országosan kevésbé ismert Sebők Éva is, illetve Lőcsei Lajos roma politikus is.

A Jobbik mindössze 9 politikust küld, köztük Balassa Pétert Szombathelyről, aki az egyetlen Vas megyei ellenzéki lesz a parlamentben. Szintén ott lesz a jobbikosok között Jakab Péter, Z. Kárpát Dániel, valamint Szabó Hajnalka, akiről még kép sincs az NVI honlapján. Az eddigi frakció nagy része azonban búcsúzik, köztük Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, de nem került be Szilágyi György és Steinmetz Ádám sem. A Jobbik 2018-ban 26 képviselővel vágott neki a ciklusnak, de még a pártszakadás után, a ciklus végén is 17 képviselője volt, a következő parlamentben viszont csak 9 lesz, így a választás legnagyobb vesztese.

Az MSZP-nek is 9 képviselője lesz, köztük olyan veteránok, mint Hiller István, Hiszékeny Dezső, Gurmai Zita és Tóth Bertalan.

A Párbeszéd hét helyéből jutott Tordai Bencének és Szabó Tímeának is, és ugyan ott van Karácsony Gergely is, de ő már korábban jelezte, hogy marad főpolgármester. Márki-Zay Péter is a Párbeszéd-frakciót jelölte meg arra az esetre, ha beül képviselőnek.

A Mi Hazánk hét fős frakciójában helyet kap Dúró Dóra és férje, Novák Előd, és persze a pártelnök Toroczkai László is.

Az LMP egy négy fős férficsapatot küld: Csárdi Antal, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt és Ungár Péter.

A parlamenti patkó összetételét itt böngészhetik.

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

ORSZÁGOS eredmények

BUDAPESTI eredmények

LISTÁS eredmények

PARLAMENTI PATKÓ

NÉPSZAVAZÁS

A népszavazás eredménye

A választás eredménye választókerületenként

Fürjes Balázs: Oda Buda

Sajnos, oda Buda, az egyéni választási küzdelmet elveszítettem. A győzelem csapatmunka lett volna, a vereség az én felelősségem. Vállalom.

– közölte Fürjes Balázs éjfél után Facebook-oldalán. Fürjes a budapesti 3. választókörzetben indult, ahol az ellenzéki jelölt, Hajnal Miklós győzedelmeskedett vele szemben. Hajnal 22 831, míg Fürjes 20 504 szavazatot szerzett.

A fideszes politikus a posztban azt írta: este 10 órakor telefonon gratulált Hajnal Miklósnak. „Mindannyiunknak az az érdeke, hogy jó képviselője legyen Budának. Ha ebben tudom segíteni, mindig megtalál”, tette hozzá.

A győzelmet nem kell magyarázni, a vereségre nincs kifogás. Nem is keresem a kifogásokat, egy demokráciában mindig a választóknak van igazuk. Velük nem érdemes vitatkozni, őket meg kell hallani, és meg kell érteni. A mi feladatunk: megérteni, hogy mit és miért üzennek nekünk a budai választók. Megérteni, megfontolni, cselekedni, most ez a helyes sorrend. Ma még a megérteni szakaszban vagyunk, nem kapkodom el az értékelést

– fogalmazott.

A választás eredménye választókerületenként

Az egyik budapesti körzetben szombatig nem lesz végeredmény

Közel döntetlen. Kb. 5000 szavazat még nincs megszámolva. Köztük több mint 1000 külképviseleten leadott. Szombatig nincs végeredmény. Várunk

– írta Vajda Zoltán Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus a fideszes Szatmáry Kristóf ellen indult a budapesti 13. választókörzetben. 97 százalékos feldolgozottságnál Szatmárynak 23 328, míg Vajdának 23 136 szavazata van.

Kósa Lajos: A választók félreérthetetlen üzenetet küldtek

Az országgyűlési képviselő-választáson a magyar választók azt mondták, nem akarnak háborút, arra szavaztak, akik a békét és a biztonságot jelentik – mondta Kósa Lajos, a Fidesz újra mandátumot szerző debreceni képviselője a párt helyi kampányértékelő rendezvényén, az MTI tudósítása szerint.

A Fidesz alelnöke, aki Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében indult képviselőjelöltként úgy folytatta: a választók arra a Magyarországra szavaztak, amely a Fidesz politikájának három pillére, a munka világa, a családtámogatás és a biztonság

Azt mondta, a választók félreérthetetlen üzenetet küldtek országosan és Hajdú-Bihar megyében is, ahol mind a hat egyéni választókerületben Fidesz-győzelem született.

Küzdelmes időszakon vagyunk túl és újra lehetőséget kaptunk, hogy tovább dolgozzunk a városért, a választókért a következő négy évben

– mondta a politikus.

Pósán László, Hajdú-Bihar megye 2. választókerületében újraválasztott országgyűlési képviselő szerint újra történelmet csináltak, szerinte Európában is egyedülálló, hogy a politikai közösségük 25 éve dolgozhat Debrecen érdekében.

Azt mondta,

olyan történelmi fejlődés ajtajában állunk, ami meghökkentő lesz, és az elkövetkező négy évet biztos, hogy meg fogjuk nyerni.

Tasó Lászó, Hajdú-Bihar megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője szerint az emberek a biztonságot, a békét, a gyarapodást és az erős közösségeket jelentő politikai szövetségre szavaztak.

Győzött a józan ész

– értékelte röviden a választás eredményét a képviselő.

Gyurcsány Ferenc: Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit

Nem mi politikusok, nem egyik és másik állampolgár, hanem egy közös állam, egy közös cél szenvedett súlyos vereséget, ami azt tartalmazta, hogy milyen országot szeretnénk, erről beszélt Gyurcsány Ferenc a késő esti élő bejelentkezésében, amiben a választás eredményeire reagált.

Szerinte ez a választás nem volt szabad és nem volt tisztességes, de kétségtelen módon az aktív választók többsége ezt a választást így elfogadja és a tegnapi kormánynak adott a többség holnapra is bizalmat.

Ezt bizonyos értelemben tudomásul kell venni, más értelemben pedig azt kell mondani önmagunknak, az országnak, amiről hittünk, ami a célunk, amilyennek látni szeretnénk ezt a hazát, minél előbb, nem adjuk fel. Amikor csalódás van, fájdalom van, automatikusan adódik a kérdés, miért következett be? Minden bizonnyal sokáig fogunk erről még beszélni ,sokaknak lesz erről véleménye. Nem szeretném a csalódás és fájdalom első óráiban megelőlegezni

– mondta, aztán ezzel együtt mégis tett néhány megjegyzést.

Muszáj megérteni, hogy ha valaki csatába és küzdelembe megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai megfontolásból nem lehet egy európai, polgári, baloldali gondolatú ellenzék olyan programja sikeres, amely sok tekintetben a kormányzó jobboldalt tekinti példának és mintának

– fogalmazott.

Gyurcsány véleménye szerint a Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha valaki nem tud, nem akar ilyen politikát választani, vagy ehhez ilyen vezetőt választ, akkor az bukni fog. De az is kétségtelen, hogy ahogy az ország ma ezt a kormányt választotta, a mi támogatóink pedig döntöttek arról, hogy kivel hogy akarnak küzdelembe menni

– magyarázta, hozzátéve, végig fogják gondolni, jól döntöttek-e.

Ha valaki nem elég bátor ahhoz, hogy nagyot álmodjon, akkor végül mikor cselekedni kell, erőtlennek, gyávának fog bizonyulni. Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit különösen nem, hogy a hazát

– utalt Márki-Zay Péterre, bár a nevét nem ejtette ki.

Úgy folytatta, kapitány nem attól lesz valaki hogy megválasztják. Kapitány attól lesz valaki, hogy biztonsággal, biztonságos úton biztonságos kikötő felé vezeti a hajót, folytatta.

Aki a hajót viharba vezeti, nem éri el a kikötőt, nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy itt állt a kormánynál, lehet, hogy döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány. Azt hiszem,hogy igazuk van

– fogalmazott.

A közös hajónak szerinte tovább kell menni, a végső úti cél nem változott.

Magyarország Európába tart, lehet, hogy hosszabb úton, de oda fog jutni, erre tettük fel az életünket. Hogy oda jussunk, most egy csomó dolgot újra kell tervezni, ha túl vagyunk a keserű éjszakán és reggelen.

A választás eredménye választókerületenként

Így teljesített a Kétfarkú Kutyapárt a választásokon

Az MKKP országos listán 3,26 százalékon végzett, mintegy 157 269 választó szavazott nekik bizalmat. Ez a párt történetének a legjobb eredménye az országgyűlési választásokon, de a Mi Hazánkkal ellentétben nekik nem sikerült elérniük a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Egyéniben a párt elnöke Kovács Gergely szerepelt a legjobban, aki a szavazatok 5,6 százalékát szerezte meg a hegyvidéki választókerületben, ezzel a harmadik helyen végzet. Ferencváros alpolgármestere és az MKKP alelnöke Döme Zsuzsanna Budapest 06. körzetében szerzett 4,31 százalékot, ami a negyedik helyre volt elég.

A választás eredménye választókerületenként

Dunaújváros továbbra is szoros

92,68 százalékos feldolgozottságnál így néz ki az állás:

  • Mészáros Lajos (Fidesz-KDNP): 18.051 szavazat
  • Kálló Gergely (ellenzék): 17.395 szavazat

2018-ban Pintér Tamás (Jobbik) nyert itt 20.405 szavazattal, a fideszes Galambos Dénes második lett 18.541 szavazattal. Pintér aztán Dunaújváros polgármestere lett, 2020 óta Kálló Gergely a térség országgyűlési képviselője. Ezt a címet veszítheti most el, ha nem fordítja meg az állást.

Navracsics: Csak a rengeteg munka hozta meg a gyümölcsét

Navracsics Tibor a 24.hu és a Partizán közös választási műsorában a győzelméhez való gratulációt követően azt mondta, jobb eredmény született, mint amire számított, ő kiélezett küzdelemre számított.

Csak a rengeteg munka hozta meg a gyümölcsét

– fogalmazott. Orbán Viktor győzelmi beszédét nem látta, azt mondta, akkor még izgult a választókerületi eredmény miatt.

A teljes interjút itt tekinthetik meg:

A választás eredménye választókerületenként

Tolnában két ellenzéki politikust ment meg a listás mandátum

Magabiztosan nyert a Fidesz Tolna megye mindhárom oevk-jában, de azért két ellenzéki politikus mégis örülhet. A szekszárdi körzetben Harangozó Tamás szinte teljes feldolgozottságnál a szavazatok 34,27 százalékát tudta összeszedni, de a listás helyezésének köszönhetően ismét bejut a parlamentbe. Ebben a körzetben 2018-ban Hadházy Ákos is indult, aki most Zuglóban szerzett mandátumot.

Szintén sikerült a lista segítségével mandátumot szereznie Bencze Jánosnak a paksi körzetben, ahol Süli János miniszter nyert mintegy 14 ezerrel több szavazattal. 2018-ban ugyanígy nézett ki az első és második hely ebben a körzetben, de Bencze most pár százalékponttal több szavazatot kapott.

A Fidesz dominanciáját jól jelzi, hogy a szekszárdi oevk-kban majdnem teljes feldolgozottságnál 56 – 64 százalékos a fideszes jelöltek szavazataránya.

A választás eredménye választókerületenként

Volt olyan békési ellenzéki jelölt, aki négy éve négy másik ellenzéki induló ellenére is jobban szerepelt, mint most, egyedüli jelöltként

Nyilvánvalóan elő fog majd kerülni, hogy az egyesült ellenzéknek nem sikerült megtalálnia a megfelelő egyéni jelölteket, de ha a békési eredményeket nézzük, nem látszik, hogy volt jelentősége, ki nyert az előválasztáson. Akár régi, akár új jelölt indult, mindegyik gyengébben szerepelt, mint a négy évvel ezelőtti, összeadott adatokból következtettek a választási szakértők. Különösen az orosházi körzetben induló Szabó Ervin szereplése elgondolkodtató: az egységes ellenzék jelöltje 38,94 százalékot kapott, miközben négy éve, a Jobbik jelöltjeként 39,5%-os eredményt produkált, pedig akkor még indult rajta kívül egy MSZP-s, egy LMP-s, egy momentumos és még egy Együtt-képviselőjelölt is.

Kovács Gergely szerint Márki-Zay akkor teszi a legjobbat az országnak, ha a jövőben nem foglalkozik politikával

Az ATV-nek adott interjút Kovács Gergely, a Kutya Párt elnöke, és a 444 szemléje szerint összességében csalódottan értékelte az eredményeket.

Kovács fájlalta, hogy a Mi Hazánk beelőzte a Kutyapártot, és összességében az eredményeket is szomorúnak nevezte. Azt viszont leszögezte, hogy az ellenzéki összefogásba ezután sem fognak belépni. Ezt azzal indokolta, hogy az összefogás most rosszabb eredményt ért el, mint 2018-ban az ellenzéki pártok, amikor külön-külön indultak.

Szerinte az ellenzékben sokan sokat tettek azért, hogy a pártja ne jusson be a parlamentbe, itt külön kiemelte Márki-Zay Pétert, aki szerinte akkor teszi a legjobbat az országnak, ha felhagy a politizálással.

Végül ismét visszatért a Mi Hazánkhoz: itt ragadta meg az alkalmat, hogy elnézést kérjen a szimpatizánsaiktól, amiért az elmúlt hetekben visszavaettek a kampányolásból. Azt mondta, ők szerették volna elérni az 5 százalékot, és le kellett volna nyomniuk Toroczkaiékat.

A választás eredménye választókerületenként

Tordai és Hadházy előnye is behozhatatlan

Valamivel alacsonyabb a feldolgozottság Budapest 04. és 08. választókerületében, mint a főváros többi körzetében, ennek ellenére itt sem tartogat meglepetést a verseny.

  • Zuglóban 84 százalékos feldolgozottságnál Hadházy Ákos a szavazatok 53,38 százalékát szerezte meg, így magabiztosan őrzi tizenhat százalékpontos előnyét a fideszes Borbély Ádámmal szemben.
  • Tordai Bence a II. kerületben szintén 84 százalékos feldolgozottságnál 50 százalékkal vezet, ami tíz százalékpontos előnyt jelent.

Így minden bizonnyal mindkét ellenzéki politikus magabiztos előnnyel fogja behúzni a kerületét.

Jakab Péter: Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket

Emberpróbáló idők állnak mögöttünk és úgy tűnik, emberpróbáló idők állnak előttünk is, mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke a Facebookra feltöltött videójában.

Köszönetet mondott a választóknak, akik az ellenzékre húzták az ikszet, az aktivistáknak, a szavazatszámlálóknak és a jobbikosoknak, ahol a legnehezebb vidéki városokban is felvették a versenyt az állami gépezettel.

Büszke vagyok arra, hogy az egységes ellenzék részekén küzdhettünk a rezsimmel. Büszke vagyok arra, hogy hat ellenzéki párt képes volt leülni egy asztalhoz és betemetni azokat az árkokat, amelyek korábban bennünket is megosztottak. Képesek voltunk közös programot letenni asztalra és lebonyolítani az ország történetének első országos előválasztását, hogy ne mi, hanem maguk a választók dönthessék el, ki legyen az a közös miniszterelnök-jelölt, aki kihívhatja Orbán Viktort

– fogalmazott.

Szerinte Márki-Zay Péter októberben hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg és tetemes ellenzéki előnyt, de ebből az előnyből fél év elteltével ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz-kétharmad lett.

Talán a kevesebb és megfontoltabb, egyértelműbb beszéd több szavazatot hozott volna. Márki-Zay Péter októberben azt mondta, hogy leváltja az ellenzéket, valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta. Nekünk most innen kell felállni, mert soha nem adjuk fel. A hat ellenzéki párt egységét meg kell őrizni és erősíteni kell

– fogalmazott.

Készülniük kell, mint mondta, mert az Orbán-kormány szerinte nem fogja kihúzni az elkövetkező négy évet, rájuk fog omlani a válság, amit Orbán maga idézett elő „a temérdek lopással, a magyarok szegénységbe taszításával, a nyugattal való szakítással és az oroszok előtti hajbókolással.”

Fel kell készülnünk, hogy ha a helyzet úgy hozza és a megszorítások miatt a népharag elsöpri ezt a rezsimet, akár egy hónap, akár fél év, akár egy év múlva, mi ott álljunk és átvegyük az ország irányítását. Erre készülünk, de már Márki-Zay Péter nélkül

– zárta szavait.

„Hol a Jobbik? Hol a Jobbik? Nincs baloldal! Nincs baloldal!”

Miközben az Apáti Istvánnal készült interjút gépeltük, alig lehetett valamit hallani, mivel óriási, pezsgővel és szatmári szilvapálinkával megöntözött mulatás kezdődött a Budapesti Kongresszusi Központban, a MI Hazánk eredményváróján. Az alcímben idézett felkiáltásokat ismételgették a szimpatizánsok és képviselő-jelöltek koccintások közben, néhányan pedig a köztévé választási műsorát próbálják hallgatni egy óriási tévén. Nehéz ügy, percenként felharsan a tömeg, néha jelöltek vagy a párt prominenseinek nevét skandálják. Ez nem a nagy ellenzéki tömb keserűségbe fordult bulija, az biztos.

Budaházyt se hagyja magára a Mi Hazánk

Budaházy György terrorizmusért (többek közt) való elítélése nagyon nem tetszett a Mi Hazánknak, megkérdeztük, tudnának-e bármit tenni ebben az ügyben, miután bekerültek az Országgyűlésbe. Apáti István, a párt országos listáján harmadik, biztos bejutó helyen álló jelöltje elmondta, be fogják terjeszteni a közkegyelmi javaslatukat. Szerinte „elképesztő ellentmondás feszül a Fővárosi Ítélőtábla Budaházy Györgyre nézve kedvező, valamint a Fővárosi Törvényszék 117 év fegyházat kiszabó ítélete között” – mondta Apáti.

Nem tud az egyszerű jogász, illetve politikus másra gondolni, mint hogy politikailag motivált ítélet született.

Törvényes vizsgálatot akar, a bizonyítékok új értékelését, új jogerős döntést az ügyben. Szerinte a 13 évig tartó eljárás kb. egyéni rekord. Ez megingatja a társadalom igazságszolgáltatásba vetett hitét. Bezzeg a Deák téri kettős gyilkosságnál két év alatt nincs igazi ítélet, pedig sok térfigyelő kamerák tisztázzák a helyzetet. Felháborító, hogy bárki találkozhat majd az elkövetőkkel évek múlva. Ezért szeretnék a 2006-10 közötti időszakra vonatkozó közkegyelmi javaslatot.

Varga Jennifer / 24.hu

Megkérdeztük, milyen érzésekkel megy neki a parlamenti képviselőségnek. „Kavarognak bennem az érzelmek, hiszen kb. a lehetetlent cselekedte meg a Mi Hazánk” szerinte, hisz minden közvélemény-kutató lesajnálta őket, 2-3 százalékra saccolták a pártot, amiből 6 százalék feletti eredmény lett. „Csattanós választ adtunk a finnyáskodóknak, kétkedőknek, a gyűlölködőknek is” – mondta Apáti, aki szerint „égető szükség” van arra, hogy egy igazságkereső párt megfogalmazza azokat az állításokat, amik nyomják a legtöbb magyar szívét. Szerinte sikeres négy év előtt állnak,

egy rendkívül egységes, kipróbált harcosokból álló , egységes monolit tömbként fogunk valódi egységes ellenzéki pozíciót elfoglalni a Fidesszel szemben.

A balliberális oldalon „a hat alkotóelem 112-felé esik” szerinte, a tömbből több párt önállóan nem is jutott volna be a parlamentbe, „az életképtelenek szövetsége állt össze”. A Fidesz kemény kritikusa, ellenzéke lesznek, azt fogják támogatni, ami jó a magyar embereknek, ami nem, annak ádáz ellenzéke lesznek. „Bár nem szívesen idézek ilyen klasszikusoktól, de innentől kezdve csak felfelé vezet az út”. idézte az ellenzéki kampányszlogent. Apáti szerint óriási a felelősségük is, a rájuk szavazó közösséget nem fogják becsapni. Hozzátette:

A frakció olyan emberekből áll, akiknek senki nem fogja megmágnesezni a belső iránytűjét.

Népszavazás: rengetegen szavaztak nemmel és érvénytelenül is

A szavazatok 74,87 százalékának összeszámlálása után a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint:

1. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak

Összes leadott szavazat: 3 691 199

Érvényes szavazatok száma: 2 493 235 (ez az összes választópolgár számának 43,79 százaléka)

  • az IGEN szavazatok száma: 187 763 (7,53 százalék)
  • a NEM szavazatok száma: 2 305 472 (92,47 százalék)
  • Érvénytelen szavazatok száma: 1 044 339

2. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

Összes leadott szavazat: 3 690 581

Érvényes szavazatok száma: 2 471 292 (ez az összes választópolgár számának 43,41 százaléka)

  • IGEN szavazatok száma: 100 271 (4,06 százalék)
  • NEM szavazatok száma: 2 371 021 (95,94 százalék)
  • Érvénytelen szavazatok száma: 1 065 667

3. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

Összes leadott szavazat: 3 689 303

Érvényes szavazatok száma: 2 464 289 (ez az összes választópolgár számának 43,30 százaléka)

  • IGEN szavazatok száma: 113 319 (4,60 százalék)
  • NEM szavazatok száma: 2 350 970 (95,40 százalék)
  • Érvénytelen szavazatok száma: 1 071 397

4. kérdés: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Összes leadott szavazat: 3 689 241

Érvényes szavazatok száma: 2 462 921 (ez az összes választópolgár számának 43,28 százaléka)

  • az IGEN szavazatok száma: 116 509 (4,73 százalék)
  • a NEM szavazatok száma: 2 346 412 (95,27 százalék)
  • Érvénytelen szavazatok száma: 1 072 708
Marjai János / 24.hu
A választás eredménye választókerületenként

Toroczkai László pártja nagyot nyert, de ő hogy szerepelt egyéniben?

Toroczkai László a Mi Hazánk szereplésére azt mondta: „Megtörtént a csoda”, ezt azonban az egyéni szereplésére nem mondhatja: a pártelnök Csongrád-Csanád megye 2. sz. egyéni választókerületben indult, ahol a harmadik helyet szerezte meg, jócskán lemaradva a fideszes Mihálffy Béla, illetve az ellenzék közös jelöltje, a momentumos Mihálik Edvin mögött, 9,67 százalékos eredménnyel. Toroczkai még csak nem is a legjobban szereplő Mi Hazánk-jelölt volt a megyében, hiszen a 3. számú választókerületben Laczkó Zsolt 9,91 százalékot szerzett, csaknem 100 százalékos feldolgozottságnál.

Toroczkai természetesen Ásotthalmon szerepelt a legjobban, amelynek polgármestere is: a nagyközség mind az öt szavazókörében ő kapta a legtöbb szavazatot.

A választás eredménye választókerületenként

Csárdi Antal, Arató Gergely és Hajnal Miklós is meg fogja nyerni a kerületét

  • Budapest 01: Csárdi Antal a szavazatok 47,78 százalékával vezet 91 százalékos feldolgozottságnál. Az este folyamán volt, hogy a fideszes Böröcz László csökkenteni tudta a hátrányát, azonban idővel stabilizálódott az LMP politikusának az előnye, így kijelenthető, hogy 2018 után ismét nyerni tudott az I. és V. kerületet is magába foglaló választókörzetben.
  • Budapest 03: 90 százalék fölötti a feldolgozottság a hegyvidéki kerületben, Hajnal Miklós magabiztosan vezet. Az ellenzéki politikus őrzi öt százalékos előnyét Fürjes Balázzsal szemben, így szinte borítékolható, hogy megnyerte a kerületet.
  • Budapest 09: Kőbányán is 90 százalék feletti a feldolgozottság. Arató Gergely a szavazatok 45,45 százalékát szerezte meg, ezzel eldőlt, hogy a DK politikusa behúzza a kerületet.

Vége

Az ellenzéki eredményvárónak vége, emberek már nincsenek, politikusok se nagyon, néhány kampányember maradt csak panaszkodni és inni a műjégen. Nem sokáig, mert brutálisan hideg van.

Olvasói sztorik