Élet-Stílus

Későn kezdik el a rákosok kezelését?

Magyarországon kiemelkedően magas a daganatos megbetegedésben elhunytaknak az aránya.

Egy áprilisban 1200, 18-59 év közötti felnőtt bevonásával készült közvélemény-kutatás szerint a lakosság mintegy felét (49 százalékát) érintette már közvetlenül – személyesen vagy közeli hozzátartozóján keresztül – rákos megbetegedés, további 22 százalék pedig tágabb környezetében találkozott már ilyen betegséggel.

A megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy az ilyen típusú betegségek korai diagnosztizálása és az időben megkezdett kezelés döntően befolyásolja a gyógyulási esélyeket – írták.

Az eredményekről szóló közleményben kiemelték: annak ellenére, hogy a rosszindulatú daganat felfedezése után fontos minél hamarabb megkezdeni a szükséges kezelést, a válaszadók csaknem fele (49 százalék) szerint ehhez Magyarországon több mint két hónapra van szükség.

A felmérésben részt vevők 80 százaléka úgy vélte, a gyógyuláshoz hozzájárulhat, ha a beteget több specialista is megvizsgálja.
Emellett azonban a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az orvosok – mint írták, vélhetően az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt – nem tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy eljussanak a legjobb szakorvosokhoz. Azok között, akik személyesen vagy közvetetten érintettek voltak már daganatos betegségben, ez az arány még magasabb, 36 százalékos volt.

A közleményben azt írták, mivel a daganatos betegségek esetében felmerül a külföldi kezelés lehetősége, illetve szükségessége is, a kutatás erre is kitért: a válaszadók mindössze 17 százaléka gondolta úgy, hogy a magyarországi orvosok segítségével a beteg eljuthat külföldi specialistákhoz.

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. azért végezte el az országos, reprezentatív felmérést, mert egy hasonló daganatos kockázati értékkel rendelkező EU-országhoz képest Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik