Kultúra

Ferdén felragasztott bélyegekkel üzentek egymásnak a szerelmespárok

A százötven éve kialakult titkos bélyegnyelv egy teljes évszázadon át volt népszerű, már azonban már teljesen eltűnt.

A titokzatosság mindenkit vonz, legyen az egy egyszerű, gyerekek által kitalált titkosírás, egy rejtélyes történet, aminek hosszú ideje senki sem tud a végére járni, vagy épp egy biztonsági szempontból titkosított üzenet.

Nem volt ez másként a XIX. században sem: a titkos szerelmesek rejtjelezett újsághirdetéseken át adták hírül szerelmüknek a következő találkozó helyszínét és pontos idejét, mások azonban ennél jóval egyszerűbb módszereket választottak: az 1870-es évektől kezdve közel egy évszázadon át volt divat

ferdén, döntve, vagy épp fejjel lefelé felragasztani a postabélyegeket, ezzel is rejtett üzenetet eljuttatva a címzettnek.

A Németországból indult szokás az évtizedek alatt Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Svájcban, illetve Nagy-Britanniában vált igazán népszerűvé, de természetesen más európai országokban is feltűnt.

Az akár hetven különböző üzenetet is átadni képes titkos rendszert főleg szerelmespárok használták, akiknek a rejtett mondanivalóját nem csak a postások, de a családtagok is könnyűszerrel elolvashatták, tekintve, hogy az egymás mellé helyezett papírdarabok jelentését óriási példányszámban kiadott magyarázó képeslapok tartalmazták.

Ezek közül három német, illetve egy román nyelvű darab a Pest-Buda Aukciósház egy februári papírrégiség-árverésén bukkant fel – előbbieken a birodalmi sas, illetve az Adolf Hitlert kancellárrá kinevező, a következő évben elhunyt Paul von Hindenburg (1847-1934) portréja látható:

Fotó: Pest-Buda Aukciósház
Fotó: Pest-Buda Aukciósház
Fotó: Pest-Buda Aukciósház

A hatvanas évektől kezdve aztán a lassan minden lakásban megjelenő telefon kiszorították a megoldást a köztudatból, pedig az egy csapásra ósdivá vált megoldás igazán ötletes volt, noha a jelentéstartalom néha országonként változott.

Fotó: Pest-Buda Aukciósház

A hasonló magyarázó képeslapok közül a Mammana mutat be néhányat, ezek közül emeljük most ki a legérdekesebbeket.

Franciaország

Ausztria

Nagy-Britannia

Németország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik