A skótoknál a whisky a dudához és a szoknyához hasonlóan nemzeti jellegzetesség. Az országban az ital neve „uisge beatha”, ami magyarul annyit tesz, hogy az élet vize. A nemzeti italt kis lepárlóüzemek készítik. A skót whisky semmivel sem összetéveszthető, markáns ízét a hozzávalókban kell keresni. A füstös ízt a maláta szárításakor, megfüstölésénél használt tőzegtől kapja.
A skót whisky már csak azért is utánozhatatlan, mert a desztillálás után legalább három évig fahordókban érlelődik, melyek „lélegeznek”, így az ital a környező vidék jellegzetes levegőjének zamatát is megkapja. A whisky-mesterei az orrukkal dolgoznak, ők kísérletezik ki a legjobb formulát, mindeközben pedig nagyon vigyáznak, hogy az ital nehogy egy parányit is eltérjen a korábban piacra dobottól. Azt, hogy mennyire értékes a szaktudásuk jellemzi, hogy a mesterek nem utazhatnak sosem egyazon repülőgépen, hiszen baleset esetén óriási veszteség érné az adott üzemet.
Ajánlott linkek:
Minden, ami whisky (WhiskyNET)
Whisky-blog (angol)
Tudj meg többet a whisky-ről (Polc.hu)