Gazdaság

Megvan, ki vette meg az egyik nagy Palóc-boltot

Elkelt a CBA tavaly májusban felszámolás alá került korábbi franchise partnere, a Palóc Nagyker szolnoki üzlete. A több mint 2000 négyzetméteres ingatlant a nyílt liciten 460 millió forintért vitték el, ami több a 399 millió forintos becsértéknél és egy hajszállal a 458,77 milliós kikiáltási árnál is magasabb. Az ügylet minden bizonnyal lezárult az állami felszámolóval, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-vel (NRN), hiszen a tulajdoni lapra már rávezették az új tulajdonost: a nagykereskedelemmel, és a Vadász csokik gyártásával foglalkozó Árklub Kereskedelmi Kft.-t. Ez az a családi cég, amely márciusban 3,3 milliárd forint kormányzati támogatást nyert el bátonyterenyei csokigyár-beruházáshoz.

Az Árklub azért vásárolta meg az ingatlant jóval a becsérték fölött, mert bíznak benne, hogy hosszú távon jó vételt csináltak,

válaszolta megkeresésünkre a kereskedelmi és marketingigazgató. Az ingatlant ők fogják üzemeltetni, de hogy hogyan hasznosítják, arról Tóth Csaba szerződéseikre hivatkozva a nyitásig nem adhat információt.

A Palóc Nagykernek összesen 86 üzlete volt, és az állami felszámoló úgy fogott neki a pályáztatásnak, hogy megpróbálja egyben értékesíteni a stratégiailag kiemelt cég bolthálózatát. Úgy tervezett, hogy idén nyárra siker koronázhatja küldetésüket, ám nincs könnyű dolguk, ha ezt a célt tartani akarják. Az Árklub mindenesetre más Palóc-üzletet nem vett, csak ezt az egyet.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán piaci információi szerint inkább a magyar láncok, főleg a Coop érdeklődtek a Palóc-boltok iránt, a multik nemigen. De az érdeklődés is inkább arra a néhány üzletre korlátozódott, amelyek jó helyen vannak, jó értékesítési paraméterekkel. Szóval a csomagajánlat nem volt túl vonzó. Az általunk beazonosított vevő, az Árklub azonban se nem multi, se nem magyar kiskerlánc.

Ami kelendő volt, és ami nem

Lassan, de fogyogat a felszámolási vagyon, elkelt például a Palóc Nagyker üzletrésze a 2,4 milliárd forint jegyzett tőkéjű CBA Kereskedelmi Kft.-ben, bár nem adtak érte sokat: az 55 millió forint névértékű cégrészért 35 millióért vitték el. Novemberben eladták egy dabasi és egy salgótarjáni bérelt bolt berendezését is, de csak a becsérték mintegy feléért, pár millió forintért. Márciusban volt egy sikertelen salgótarjáni raktárárverés, meg egy sikeres tárgyieszköz-értékesítés, ahol ráadásul a becsült érték majdnem háromszorosáért, 10 millió forintért keltek el a felkínált dolgok.

Áprilisban pedig egy nagyobb csomag, ingatlanokból (köztük telkekből, áruházakból), berendezésekből, eszközökből, gépekből, összesen 39 tételből álló pályázat volt sikeres. Igaz, a 961 millió forint becsült értéknél kevesebbet, 725 millió forintot ajánlottak érte. Az eljárást eredményesnek hirdették, de még tart a kiértékelés, és egyelőre nem tudni, hogy ki volt a vevő, a licitnaplóban ugyanis csak kódok szerepelnek.

A bezárt boltok zöme kinyithat

A még folyamatban lévő pályázatok közül a salgótarjáni központi telephelyre kiírt értékesítési felhívásra első körben nem érkezett ajánlat, most jön a második kör. És vannak más olyan pályázatok is, amelyek első körben nem voltak sikeresek – ezeknél előkészítés alatt áll az újbóli pályázati kiírás. Van még egy csomagajánlat, amelyben a bolthálózat egészére vonatkozó, több tételből, ingatlanból és ingóságból álló vagyoncsoportot hirdettek meg – ennél most zajlik a kiértékelés.

A felszámoló NRN a helyi lakosság ellátásával indokolja, miért szeretné egyben értékesíteni a bolthálózatot. Pont ezért a működtethető üzleteknél a pályázati kiírásban szerepel, hogy előnyt élveznek, akik kiskereskedelmi tevékenységet folytatnának. Vályi Attila felszámolóbiztos bízik abban, hogy a bezárt boltok meghatározó hányada ismét működővé válhat.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik