Élet-Stílus

Melyik jobb: a házi kence vagy a profi kozmetikum?

arckrém (arckrém, arcápolás, )
arckrém (arckrém, arcápolás, )

Ha nagyanyáink bőrének jó volt a reszelt uborka meg a nyers krumpli, akkor nekünk miért nem?

A bőr alapvető védelmi funkciója, hogy lehetőleg semmit ne engedjen be a szervezetbe, ez az oka, hogy ha bemegyünk a tengerbe, akkor nem „szivárog be” a tengervíz a testünkbe, illetve ha magunkra öntjük a levest, akkor nem “ázunk be”. A szaruréteg tömör, és csak nagyon kevés dolog áramlását engedi, például engedi kifelé a víz párolgását. Emiatt viszont a bőrünk kicserepesedhet, kiszáradhat.

Az arcunkra kent zöldségeknek, gyümölcsöknek is gátat képez a bőr: az így készített pakolások összetevőinek nagy részét nem engedi át a szaruréteg, így az illatos, jól hangzó, ehető hatóanyagok csak a hám legfelső részéig jutnak el. Ám a probléma (például ráncosodás, vízhiány, mitesszer) kezelése gyakran csak a mélyebb rétegekben igazán hatékony.

Ha csak a bőr felületét szeretnénk hidratálni, akkor az könnyű. A bőr szarurétegébe (ez a legfelső réteg) vizet juttatni nem nehéz feladat. A bőrápoló emulziók vizes fázisa nagyon rövid idő alatt képes pótolni a bőr elveszett nedvességtartalmát. Csakhogy ez a kedvező hatás rövid ideig tart, mert a bőrből hamar elpárolog a víz.

A profi kozmetikumokban található vízmegkötő anyagok azonban megakadályozzák a víz elpárolgását, és a jobb felszívódás miatt tovább tartják hidratált állapotban a bőrt. A házi pakolások, az interneten keringő, élelmiszerekből keverhető arcápoló kencék hatóanyagai általában megrekednek a bőr legfelső rétegében, így kevéssé hatékonyak.

Szeretne még többet megtudni? Kíváncsi, milyen mellékhatásai vannak a különféle kencéknek? Olvassa el ide kattintva!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik