Tudomány

Mágneses stimulációval befolyásolható az idegengyűlölet és a hit

Brit és amerikai kutatók szerint bizonyos agyi területek mágneses ingerlésével nagymértékben csökkenthetők a bevándorlókkal kapcsolatos előítéletek. Különös módon a kezelés a tesztalanyok vallásos hitére is hatással volt.

A Daily Express online kiadásának híre szerint a bevándorlókkal kapcsolatos előítéletek és a vallásos hit megváltoztatható az agy mágneses stimulálásával. Dr. Keise Izuma, a Yorki Egyetem tudósa az UCLA kutatóival együttműködve nemrég egy átfogó kísérletsorozat keretében azt vizsgálta, hogyan dolgozza fel az agyunk az elvont ideológiai problémákat.

A kutatók transzkraniális mágneses stimulációval (TMS) kezelték a kutatásban résztvevő önkéntesek egyes agyi területeit. Ezzel a depressziós betegek kezelésében használt módszerrel sebészi beavatkozás nélkül kapcsolhatnak ki egyes, az érzelemkezelésért felelős neuroncsoportokat. Mint kiderült, a stimuláció jelentősen megváltoztatta a beavatkozás jelentősen gyengítette a vallásos hitüket és az idegenekkel kapcsolatos előítéleteiket.

A kutatók a frontális agykéreg közepének hátsó traktusát célozták meg. Ennek az agyterületnek a feladata a problémák észlelése és az azokra adott válaszreakciók kifundálása. „Az emberekkel gyakran előfordul, hogy amikor problémájuk támad, az ideológiák felé fordulnak –magyarázta Izuma. – Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy az agy konkrét problémák megoldásáért, például egy akadály kikerüléséért felelős területe az absztrakt ideológiai problémák megoldásában is szerepet játszik-e.”

A kutatás résztvevői kivétel nélkül vallásos emberek voltak, akiket a kezelés előtt megkérdeztek arról, hogy mennyire hisznek istenben, a mennyországban, az ördögben és a pokolban. „Úgy döntöttünk, hogy emlékeztetjük őket saját halandóságukra, mert egy korábbi kutatás eredményei azt mutatták, hogy az emberek gyakran a vallásban keresnek megnyugvást, ha a halállal kell szembesülniük – magyarázta a brit tudós. – Ahogy sejtettük, amint kikapcsoltuk a frontális agykéreg középső részét, ez alapvetően megváltozott.”

A kutatás amerikai résztvevőinek két olyan menekült esszéit is megmutatták, akik nemrég érkeztek az Egyesült Államokba: az egyik kimondottan hízelgően írt az országról, a másik viszont szélsőségesen kritikus véleményt fogalmazott meg. „Amikor megzavartuk a fenyegetések érzékeléséért és az azokra való reakciókért felelős agyi terület működését, azt tapasztaltuk, hogy [az alanyok] kevésbé reagáltak elítélően, ideológiai alapon a kritikus szerző véleményére” – húzta alá Izuma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik