Budapest, 2011. október 26.
Kiss László úszó szakedző, a Prima Primissima Díj jelöltje magyar sport kategóriában. A felvétel a Császár-Komjádi Béla Sportuszoda öltözőjében készült október 26-án.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Pályán kívül

Kiss Lászlót a “Fradi elnökségének fegyelmi bizottsága az egyesületből kizárta”

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 07:35

Az Index remek gyűjtésének köszönhetően betekinthetünk, hogy 1961-ben, a korabeli napilapok miként kezelték Kiss László, a magyar úszó válogatott 75 éves mesteredzője és társai csoportosan elkövetett nemi erőszakos bűncselekményét.
Korábban a témában:

Korábban a 24.hu egy versenyzőtárs elbeszélése alapján beszámolt róla, hogy egy San Remo-i nemzetközi úszóverseny előtt a margitszigeti Sportuszodából vitte el a rendőrség a három úszót. Minden bizonnyal Kiss László egykori úszótársai tudtak az esetről, de a széles közvélemény csak most a privátkopo.hu cikkéből értesült minderről.

A Népsport közvetlenül a bűnügy másnapján még semmit sem írt, de a verseny utáni beszámolójában egy homályos, rövid MTI-hírt közölt július 11-én az ügyről:

„A Ferencvárosi Torna Club elnökségének fegyelmi bizottsága Várszegi Lajos, Kiss László és Lantos László úszóversenyzőket szocialista sportemberhez méltatlan, törvénybe ütköző súlyos cselekmények miatt az egyesületből kizárta.”

A sportnapilap pár nappal későbbi cikkében úgy fogalmaz

brutális cselekedetet követtek el az úszók,

majd a szerző publicisztikájában hozzátette a sportuszodai huligánkodás nem volt előzmény nélküli a klubnál. A megelőző télen egy úszó és két vízilabdázó is feltehetően nemi erőszakot követett el, de a sportvezetők segítségével eltussolták azt az ügyet.

A Népszabadság is írt a nemi erőszakról, de név nélkül csak annyit közölt, három úszót kell letartóztatni nemi erőszak miatt, míg a Magyar Nemzet az már három hónappal később az elsőfokú bírósági ítéletről is beszámolt, miszerint Lantos Lászlót négy évi, Várszegi Lajost négy évi és Kiss Lászlót öt évi börtönre ítélte a bíróság.

Eközben Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este azt mondta:

Ő Kiss Lászlótól azt hallotta, hogy az erőszak áldozata egy tekintélyes embernek volt a lánya, aki kapható volt, és végül úgy állította be, hogy megerőszakolták. Hozzátette: a szövetségi kapitány kikérte az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének véleményét arról, hogy egyáltalán jogszerűen hozták-e nyilvánosságra az ítéletével kapcsolatos részleteket.

Kiss László a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatósághoz fordult a róla megjelent információkkal kapcsolatban, hogy jogszerű volt-e az 55 évvel ezelőtti ügy bírósági iratainak közszemlére tétele. Még nem döntöttek arról, hogy milyen típusú vizsgálat indul, azonban a hatóság ilyen bejelentésnél nem mérlegelhet, köteles elindítani a vizsgálatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.