Belföld

A rekorder adós tankerület gazdasági vezetőjét tartóztatták le

TANÍTANÉK FACEBOOK-OLDALA
TANÍTANÉK FACEBOOK-OLDALA
Újra nőtt a tankerületek adóssága.

Bár a kormány tavaly decemberben mintegy 1800 millió forintot biztosított adósságaik rendezésére, számos tankerület már januárban újabb tartozásokat halmozott – írja a Népszava Magyar Államkincstár kimutatására hivatkozva.

Januárban a 60-ból 26 tankerületi központnak volt lejárt adóssága. A legtöbb tartozása (összesen 340 millió forint) a Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt, amelynek gazdasági vezetőjét a minap letartóztatták korrupciós bűncselekmények miatt. Második a mátészalkai központ (193 millió forint), harmadik a váci (177 millió forint) lett.

Februárra több tankerület rendezte, lefaragta tartozását, az összes adósságállomány 1599 millió forint volt. Ugyanakkor a kaposvári központ tartozása egy hónap alatt nulláról 154 millióra, a békéscsabaié 39 millióról 155 millió forintra nőtt. A rekorder – 336 millióval – maradt a Belső-Pesti Tankerületi Központ, amelynek gazdasági vezetője közbeszerzési eljárásokat manipulált, a fiktív számlákat állíttatott ki, így több tízmillió forinthoz juthatott. ( A Tanítanék Mozgalom „Ne lopj!” feliratú táblákat ragasztott a központ ajtajára.)

A Népszava szerint a tankerületek gazdálkodásával kapcsolatos kérdéseire a Klebelsberg Központ (KK) rendszerint azt válaszolja, hogy a központok önálló költségvetési szervek, gazdasági döntéseiket önállóan hozzák. Ugyanakkor a KK működéséről szóló kormányrendelet szerint a tankerületi központok gazdálkodásának ellenőrzése a KK feladata lenne, írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik