Kultúra

Előkerültek a papirusztekercsek, amikből kiderült, hol temették el Platónt

Osama Shukir Muhammed Amin / Wikimedia Commons
?????????????
Osama Shukir Muhammed Amin / Wikimedia Commons
?????????????
Át kell írni a történelemkönyveket.

A több mint ezernyolcszáz éve született herculaneumi papirusztekercsek tartalmát kutató tudósok fényt derítettek arra, hogy pontosan hol temették el Platónt az athéni Akadémia területén – írja Graziano Ranocchia, a Pisai Egyetem egyik szakértőjének keddi nyilatkozata alapján az MTI.

A tekercseket a XVIII. században találták meg elszenesedett állapotban a Herculaneum ókori római város területén álló Villa dei Papiriban, azaz a Papiruszok Házában. A települést 79-ben, a Vezúv kitörésekor tüzes felhő borította be, a hamu pedig a városban mindent beterített és maga alá temetett. Ez segítette, illetve nehezítette is a feljegyzések elolvasását, hiszen a hamu egyrészt megőrizte őket, másrészt azonban a szenesedés miatt olyan törékennyé váltak, hogy lehetetlen kigöngyölni őket.

A kutatók most épp ezért az optikai koherencia-tomográfia nevű képalkotó eljárást, illetve az infravörös spektroszkópia innovatív módszerét használva próbálják elolvasni az ókori szövegeket – a vizsgálatokhoz az angliai Nottingham Trent University bocsátotta a kutatók rendelkezésére a mobil laboratóriumát, a próbálkozásokat pedig siker koronázta, hiszen kiderült:

a Kr. e. 347-ben elhunyt ókori görög filozófust az Akadémia területén, egy számára fenntartott, a Múzsák szentélye mellett lévő privát kertben temették el.

Matthias Kabel / Wikimedia Commons Platón és tanítványai egy Pompejiből előkerült mozaikon.

A megfejtett szövegek arra is fényt derítettek, hogy Platónt

vagy Kr. e. 404-ben adták el rabszolgának Éjina szigetén, amikor azt meghódították a spártaiak, vagy öt évvel később, Kr. e. 399-ben, közvetlenül Szókratész halála után,

így nyugodt szívvel átírhatók a témáról író történelemkönyvek, valamint kutatási eredmények, hiszen a szakemberek eddig úgy vélték, hogy

a férfit Kr. e. 387-ben vetették rabszolgasorba Szicíliában, I. Dionüsziosz türannosz udvarában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik