Kultúra

Új Oscar-szabályokat fogadott el az Amerikai Filmakadémia

Michael Buckner/Variety via Getty Images
2054035318
Michael Buckner/Variety via Getty Images
2054035318
A jövő márciusi gálán már ezek nyomán ismerik el a legjobbakat.

A Filmakadémia kormányzói testülete által elfogadott új szabályok a díjkategóriákat és a filmekkel kapcsolatos kampányokat is érintik – írja az MTI, ami a legfontosabb változásokat és átalakítások is összefoglalja.

Eszerint:

  • Mostantól akár három zeneszerző is külön-külön kaphat Oscar-díjat, ha mindannyian jelentősen hozzájárultak egy film zenéjéhez – korábban csak közös díjat vihettek haza.
  • Az eredeti filmzene kategória szűkített, minden év decemberében publikussá váló listáján tizenöt helyett idéntől már húsz esélyes szerepelhet.
  • A filmakadémia ezentúl nem fogadja el, ha egy filmet autósmoziban vetítenek, csak azért, hogy teljesítse a nevezéshez szükséges vetítési feltételeket. A szabályt a korlátozásokat hozó koronavírus-járvány idején fogadták el, mikor a streaming-szolgáltatóknál, illetve különböző VOD-platformokon bemutatott filmek is pályázhattak.
  • A legjobb film Oscarjára pályázó alkotásoknak teljesítenie kell a 2023-ban bevezetett, kibővített mozis forgalmazási követelményeket: ezek között szerepel, hogy a filmet hat kijelölt amerikai mozis piac közül legalább egyben egy hétig kell vetíteni, majd az első megjelenéstől számított 45 napon belül hét napig, egymást követő vagy nem egymást követő vetítéseken kell bemutatni az Egyesült Államok ötven legjelentősebb mozis piaca közül tízben.
  • A fődíjra csak olyan film pályázhat, amely a filmakadémia által felállított négy reprezentációs és befogadási norma közül legalább kettőnek megfelel.
  • Az animációs filmek a legjobb nemzetközi film kategóriában is indulhatnak az Oscarért, ha mindkét kategória nevezési feltételeit teljesítik.
  • A kreatív producereket elismerő Irving G. Thalberg-díj ezentúl szintén egy Oscar-szobor lesz az eddigi Thalberg-szobor helyett
  • A Filmakadémia két tudományos és technikai díja új elnevezést kapott: a Gordon E. Sawyer-díjat Tudományos és Technikai Életműdíjnak, a John A. Bonner-díjat pedig Tudományos és technikai-díjnak fogják nevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik