Tudomány

Elképesztő okból úszta meg az ittas vezetést egy belga férfi

AndreyPopov / Getty Images
AndreyPopov / Getty Images

A napokban zajlott egy 40 éves belga férfi tárgyalása, aki azt állította, hogy nem alkohol fogyasztása miatt lett magas vezetés közben a véralkoholszintje, hanem egy ritka anyagcserebetegség miatt, írja a Science Alert.

A férfi azt állította, hogy önsörfőző-szindrómában (ABS) szenved, ami úgy alakul ki, hogy a belekben található mikroorganizmusok, főleg gombák az elfogyasztott szénhidrátokból alkoholt csinálnak. Ezek a mikrobák mindenkiben megtalálhatóak, de azoknál, akiknek ABS-e van sokkal több van.

Anse Ghesquiere, a védelem ügyvédje jelezte, pontos számot nem tudni, ám a tudósok úgy vélik, hogy a világon alábecsülik az ABS-esetek számát. Jelenleg világszerte nagyjából 20 embernél diagnosztizálták ezt a betegséget.

A neve elhallgatását kérő férfit végül felmentették. A történet ott kezdődött, hogy 2022 áprilisában megállították a rendőrök, a szonda pedig 0,91 milligramm/liter alkoholt mutatott ki a szervezetében. Egy hónappal később aztán megint összetalálkozott a belga férfi a biztos urakkal, ekkor lehelete 0,71 milligrammot tartalmazott.

Belgiumban a törvényes határérték 0,22 milligramm/liter. 2019-ben egyébként egy hasonló eset miatt az úr jogosítványát is elvették.

A férfi azóta szénhidrátszegény diétát követ, hogy elkerülje a jövőbeni hasonló, kellemetlen helyzeteket. Az ügyész márciusi első bírósági megjelenése alkalmával egyébként arra kérte, hogy kerülje az alkoholtartalmú italok fogyasztását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik