Közélet

Évekkel ezelőtt elhunyt emberek kaptak értesítést Halásztelken, hogy mehetnek szavazni

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

A választási irodához fordult egy halásztelki család, mert a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették 2017-ben elhunyt nagymamájukat is. Ráadásul az 1980-as években külföldre távozó szomszédjuk is kapott választási küldeményt, aki 116 éves lenne – írja a hvg.hu.

A Nemzeti Választási Iroda válasza szerint az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel „az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze”, ők automatikusan küldték a kötelező postát – derül ki a Választási Információs Szolgálat tájékoztatásából.

Az NVI felvette a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy mindkét ügyben pontosítani fogják a nyilvántartásukat. Végül törölték is a helytelen adatokat a nyilvántartásból.

A panaszos ugyanakkor továbbra sem érti, hogyan bukkant fel váratlanul a nagymama a választói adatbázisban ennyi évvel a halála után. Ugyanis elmondása szerint eddig egyszer sem fordult elő, hogy az elhunyt rokont bármelyik bármelyik választásra meginvitálták volna, vagy a belügyi – ezek szerint hibás – adatok alapján más szervezet kereste volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik