Gazdaság

Változtatást tervez a kormány a jogosítványok megszerzésénél

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Átírná a kormány a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet úgy, hogy B kategóriás vezetői engedéllyel megszerezhető legyen a C és CE kategóriás vezetői engedély, rövidítve az ahhoz kapcsolódó képzési időt, valamint a költségeket. Az építési és közlekedési miniszter által jegyzett, április 29-ig társadalmi egyeztetésre szánt tervezetben azt is írják, hogy a változtatás a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

A C kategóriás jogosítvány autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvények vezetésére jogosít. A CE-jogis pedig a C kategóriájú tehergépjárműből és nehéz pótkocsiból álló szerelvény vezetésére jogosít fel.

Az indoklás szerint a tervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy egy kombinált, C és CE kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot B kategóriás vezetői engedéllyel is el lehessen kezdeni, így annak eredményeként megszerezni a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő C és CE kategóriás vezetői engedélyt. A tervezet szerint ha rövidül a képzési idő és csökken a költség, az lehetővé teszi, hogy a képzésben résztvevők gyorsabban munkába állhassanak, ezzel csökkentve a fuvarozói piacon kialakult gépkocsivezető-hiányt.

Jelenleg a C és E kategóriás jogosítványt nem lehet egyszerre megszerezni, illetve a CE kategória feltétele az érvényes “B” és “C” kategóriás, nem kezdő vezetői engedély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik