Pályán kívül

A nemzetközi lapok is írtak Kiss Lászlóék botrányáról

Az úszóválogatott 75 éves szövetségi kapitányáról, Kiss Lászlóról kedden írta meg a privatkopo.hu, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Másodfokon 1962-ben ítélték el őket.

Ezt már olvasta?

Kiss László: Méltatlan lenne ennyi idő elteltével magyarázkodni

Az Index azt írja, hogy 1961-ben a nemzetközi sajtó is foglalkozott az üggyel, a Times Daily az AP hírügynökségre hivatkozva jelentette meg Magyar úszókat ítéltek el nemi erőszakért c. cikkét, és az esetről beszámolt a Daily Star és több más lap is. Az AP most is figyelemmel kíséri a történéseket, szerdán ők is lehozták, hogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége, valamint az edzői bizottság kiáll Kiss László mellett. A kapitányt megerősítették a posztján.

Gyárfás Tamás szerda reggel azt mondta, mindenki, így ő is ismeri Kiss történetét. Mint mondta, a Wikipédia-oldalán is fent van már régóta – a bejegyzésbe csak kedden este került be ez rész. Serényi Péter, Kiss egykori úszótársa is védelmébe vette az úszókapitányt, ő azt írta a Facebookon:

aki a ’60-as évek elején újságot olvasott, néhány millió ember, az tudott róla.

Serényi az Indexnek elmondta, egy San Remó-i válogatott verseny előtt, a margitszigeti uszodából vitték el a nyomozók a három úszót. Kiss Nagyfára került, de az Serényi elmondása szerint inkább volt munkatábor, mint börtön, ráadásul pár hónap után szabadult, ezért tudott elindulni az 1963-as országos bajnokságon.

Serényi úgy tudja, hogy hivatalosan rehabilitálták őket és az ügy összes iratát megsemmisítették, ez utóbbinak azonban ellentmond, hogy a privatkopo.hu akkori dokumentumok alapján írta meg kedden a történetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik