Tudomány

Mutatjuk, mikor tér vissza a nyárias idő

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Európa nagy részét egy ciklonális mező alakítja, ami csapadékos és az ilyenkor szokásosnál 3-5 fokkal hűvösebb időt eredményez kontinensünk jelentős területein. Hazánkban is, a kiadós esők és zivatarok miatt jelenleg több megyére érvényes elsőfokú figyelmeztetés, holnap, azaz szerdán ugyanez az ország keleti tájaira lesz igaz.

A mai napon jókora csapadéktömb érkezik térségünkbe, az eső mellett pedig hét közepén a mostani hideg periódus is eléri a mélypontját

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A nedves légtömegek kedd délután, este érkeznek, egész éjjel és a szerdai napba nyúlóan kiadós, országos esőkre számíthatunk. A felhős, nedves időben a hőmérséklet is csökken, nagy átlagban 11-21 fok közötti értékeket mérhetünk, de a tartósan borús nyugat-dunántúli tájakon 10 fok alatt maradhatnak a maximumok. Szerdán a sokfelé erős, viharos lökésekkel kísért szél mellett 13-17, a Dunántúlon és a főváros környékén azonban csak 7-13 fokig melegszik a levegő.

A ciklonális mező eközben az Atlanti-óceán partvidéke felé sodródik, ezzel párhuzamosan csütörtöktől megszűnik a csapadék, péntektől pedig jelentős felmelegedés indul – a tőlünk nyugatra örvénylő időjárási jelenség ugyanis megint délről, Afrika irányából szállít fölénk légtömegeket.

Hétvégén elérjük az április végi átlagot, a jövő hét első napjaiban pedig igazi nyárias időnk lesz 21-26, majd 23-28 fokkal.

A legmelegebb szerdán, május elsején várható, majd a következő napokban ismét markáns változás zajlik. A ciklonális mező lassan „ballag visszafelé”, és jelen állás szerint május 2-3. környékén ismét csökken a hőmérséklet és esősebbre fordul az időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik