Pályán kívül

Kiss László az adatvédelmi hatósághoz fordult

Az úszóválogatott 75 éves szövetségi kapitányáról, Kiss Lászlóról kedden írta meg a privatkopo.hu, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Másodfokon 1962-ben ítélték el őket.

Szerdán ennek kapcsán ülésezett a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) vezetősége, valamint az edzőbizottság és mindkétszer arra szavaztak az egybegyűltek, hogy Kiss László maradjon a posztján. Gyárfás Tamás, a szervezet elnöke elmondta, a szavazás előtt nem, utána azonban hosszan beszéltek az ügyről.

Gyárfás az Origónak nyilatkozott. Mint mondta, ha 1964-ben, vagy 1970-ben kellett volna döntenie, akkor nem javasolta volna Kisst szövetségi edzőnek.

Senki sem akar a gyereke közelében tudni valakit, akit nemi erőszakért elítéltek

– mondta Gyárfás, aki szerint azóta Kiss László azóta bizonyította, hogy alkalmas a feladatkörre, történt, ami történt. Azt sem tartja időszerűnek, hogy Kiss lemondana, mindenesetre már tavaly óta megvan az utódja az utánpótláskapitány Hargitay András személyében.

Az Origo azt is megtudta, hogy Kiss László a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatósághoz fordult a róla megjelent információkkal kapcsolatban. Még nem döntöttek arról, hogy milyen típusú vizsgálat indul, azonban a hatóság ilyen bejelentésnél nem mérlegelhet, köteles elindítani a vizsgálatot.

Kiss László kedden azt mondta, ennyi idő eltelte után méltatlan lenne, ha magyarázkodna. Hozzátette: soha nem hallgatta el a történteket és soha nem tudott és fog túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportolt, és amelybe később edzőként visszatért, képes volt rá, kapott egy új esélyt és élni tudott vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik