Gazdaság

Csökkentette megint az alapkamatot az MNB

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi, kamatdöntő ülésén – közölte az MTI. Legutóbbi, márciusi ülésén a testület 75 bázisponttal 8,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a februári 100 és a januári 75 bázispontos enyhítést követően. A legutóbbi kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azt mondta, hogy lezárult a monetáris politika “gyors lépésekkel operáló szakasza”, a második negyedévben lassul a kamatcsökkentés üteme, a monetáris politika új szakaszba lép.

A Portfolio.hu értékelése alapján a 50 bázispontos csökkentés megfelelt a várakozásoknak, vagyis folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel. A lassítás szerintük több szempontól is érthető:

  • A gyors inflációcsökkenés időszaka véget ért, májustól valószínűleg a jegybanki 2-4 százalékos célsáv felett lesz a mutató egészen az év végéig.
  • A forint árfolyama nem tudott stabilizálódni erősebb szinten, az euróval szembeni jegyzések 390 felett ragadtak. Ez az inflációs képet rontja.
  • A kamatcsökkentésekkel belátható közelségbe kerültek a régiós hozamszintek, illetve folyamatosan szűkült a fejlett piacokhoz mért kockázati prémiumunk.

Úgy vélik, az év közepétől akár teljesen leállhat a monetáris lazítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik