Belföld

Donáth Anna: Függesszék fel az EU-s pénzeket Magyar Péter hangfelvétele után

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Európai Parlament szerdán fogadja el a magyar kormányt elítélő határozatát, amelyben felszólítja a Bizottságot, hogy addig ne fizessen uniós pénzt az Orbán-kormánynak, amíg az nem teljesíti maradéktalanul a jogállamisági feltételeket – írja az MTI.

A határozat egyik szerzője Donáth Anna, a Momentum és a Renew Europe képviselője három módosítót is benyújtott, amelyek a végleges szöveg részévé válnak.

Donáth Anna a módosítóiban arra kéri a Bizottságot, hogy:

  • ismét fagyasszák be az EU-s pénzek kifizetését,
  • érjék el a szuverenitásvédelmi törvény felfüggesztését az Európai Unió Bíróságán keresztül,
  • és tegyenek meg mindent azért, hogy a magyar kormánynak csatlakoznia kelljen az Európai Ügyészséghez.

Első módosítóban azt kérem a Bizottságtól, hogy ismét fagyasszák be az EU-s pénzek kifizetését, és indítsák újra a teljes kivizsgálási eljárást a magyar kormánnyal szemben. A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételek ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy súlyos problémák vannak a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, és a kormány eddigi állításait nem lehet komolyan venni.

Menczer Tamás a Fidesz kommunikációs igazgatója máris reagált minderre: „szerinte a baloldal azt akarja, hogy a magyar emberek ne kapják meg a Magyarországnak járó uniós forrásokat, a források folyósítását függesszék fel, a tanárok veszítsék el a béremelésüket. Ez teljesen szembe megy a magyar érdekkel, ez nyílt támadás Magyarország ellen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik