Foci

Eb-sorsolás: az E-csoportba ne kerüljünk, mert az szívás

24.hu
24.hu

2015. 12. 12. 08:05

Szombat este 18 órától sorsolják ki a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság csoportjait. Abban bízunk, hogy az A, B, C-csoportok valamelyikébe sorsolnak minket. Mutatjuk miért cumi az E és mitől jobb az első három.

Meglepő, de nem csak az a lényeg, hogy ma este Párizsban melyik másik három válogatottat sorsolják a magyar mellé az egyes, a kettes és a négyes kalapból, hanem az sem mellékes, melyik csoportba kerülünk ezzel.

Sebastian Wolsing a scrobd.com oldalon tett közzé egy tanulmányt, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság létszámnövelésével, azaz a 16 csapatról 24-re duzzasztott mezőnnyel nyilvánvalóan nem szimmetrikus a rendszer, így borulnak az egyenlő feltételek.

Állításának alapvetése az, hogy míg a 16-os, vagy a 32-es vb-lebonyolítási rendszerben a csoport elsők és másodikok jutnak tovább és az elsők minden esetben egy másik csoport második helyezettjével játszanak, addig a 24-es rendszerben a legjobb négy csoportharmadik is továbbjut, így borulnak az egyenlő feltételek.

Wolsing azt állítja, hogy a ma, azaz szombat este 18 órakor kezdődő Eb-sorsolás – amelyen 44 év után a magyar válogatott is érdekelt – a  legjobb esélyeket az A, B és C csoport kínálja, az E viszont, szinte hihetetlen, de 30 százalékkal kisebbet ezeknél. 

Hogy jön ez ki? Azt, hogy melyik továbbjutó kivel játszik a kieséses szakaszban, azt a szabálykönyv előre meghatározza. Így állnak össze a párok az első kieséses körben:

Az A, B,C és D csoport győztesei csoportharmadikokkal játszanak, az E és F nyertese csoportmásodikkal, ami, ha elfogadjuk, hogy a csoportok végeredménye alapvetően tükrözi a pillanatnyi formát és erőviszonyokat, úgy mindenképpen hátrány.

De nincs még vége, mert, az A, B C és F-csoport másodikjai úgy szint másodikokkal mérkőznek meg, ellenben a D és az E másodikja csoportgyőztessel játszik.

Ebből az következik, hogy az A, B és C csoport tagjai mindkét ágon jól jönnek ki a helyzetből, a D és az F továbbjutóit az egyik hatás pozitívan, míg a másik negatívan sújtja, azonban az E-csoportba kerülő válogatottak akárhonnan nézzük, megszívják.

A Wolsing-tanulmányt a 444.hu szúrta ki és megnézték, azokon a világbajnokságokon, ahol 24 csapatos lebonyolítási rendszer volt – 1986, 1990, 1994 -, melyik csapat meddig jutott az E-csoportból.

Nos, a sporttörténelem azt mutatja, a tanulmány helyes következtetést vont le az E-csoport hátrányos helyzetével kapcsolatban, mert onnan a csapatok kettő kivétellel az egyenes kieséses szakasz első meccsén kiestek. A kivételt a kor legszűkebb vb-elitjébe tartozó NSZK-t és az olasz válogatott szolgálja, amelyek innen is döntőbe jutotta, de győzni egyik sem tudott ekkor.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.