Nagyvilág

Hatalmas Clinton előnye Trumppal szemben

A demokrata elnökjelölt olyan magabiztosan vezet, már nem is akar foglalkozni ellenfelével.

Két héttel az amerikai elnökválasztás napja előtt behozhatatlannak tűnik Hillary Clinton előnye. A Demokrata Párt elnökjelöltje az ABC News vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatai szerint 12 százalékkal vezet Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben. A felmérés szerint Clintonra a választáson várhatóan részt vevő emberek 50 százaléka adná le a voksát, míg Trumpra 38 százalék.

Ez drámai változás az ABC News és a Washington Post tíz nappal korábban végzett közvélemény-kutatáshoz képest, amikor Clinton még csak 4 százalékkal vezetett riválisa előtt.

Az október 13-án közzétett felmérést azután készítették, hogy nyilvánosságra került egy 2005-ben készült videó, amin Trump azzal büszkélkedett, hogy akartuk ellenére hogyan fogdosott és tapizott le nőket (megragadva a nemi szervüket), amit elmondása szerint büntetlenül megtehetett, mert híres. De még azelőtt, hogy

Trump népszerűségvesztéséhez különösen a szexuális zaklatási vádak járultak hozzá. Azokkal, és a rá adott válaszával ugyanis végleg elvesztette a nők támogatását. Azokét is, akik a 2005-ös felvétel nyilvánosságra kerülése után még hajlandóak lettek volna rá szavazni: a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehér nőket, akik körében 16 ponttal csökkent Trump támogatottsága az október közepén mért adatokhoz képest, miközben Clintoné 12 ponttal nőtt.  A diplomás fehér nők körében pedig duplájára nőtt a demokrata elnökjelölt előnye: Clintonra 62 százalékuk, míg Trumpra csak 30 százalékuk szavazna.

Összességében a nők 55 százaléka szavazna Clintonra, és 35 százalékuk Trumpra.

Clinton már nem is foglalkozik Trumppal

Bár a demokraták már hetek óta egyre optimistábbak voltak Clinton győzelmi esélyeivel kapcsolatban, maga a jelölt egy csepp lazaságot sem engedett meg magának, és olyan keményen kampányolt Trump ellen, mintha fej-fej mellett álltak volna a közvélemény-kutatásokban. Ez most megváltozott. Clinton szombaton a kampánygépén egy Trumppal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: „Négy és fél órán keresztül vitáztam vele. Már nem is gondolkodom azon, hogy válaszoljak neki. Mondhat bármit, amit akar. Úgy kampányolhat, ahogy akar. (…) Én továbbra is arról beszélek, mit akarunk csinálni”.

Democratic nominee Hillary Clinton (C)  appeals to her supporters with mothers  who lost their children by guns  in  Raleigh, N.C. on Oct. 23, 2016.  ( The Yomiuri Shimbun )
Hillary Clinton az észak-karolinai Raleigh városában kampányol. (Fotó: Gettyimages)

Clinton már inkább arra koncentrál, hogy segítse az elnökválasztással egyszerre tartott kongresszusi választásokon induló demokrata jelölteket, hogy elérjék: demokrata többsége legyen a szenátusban. Sőt, az optimistább demokraták már azon is gondolkodnak, hogy a képviselőházban is sikerül megtörniük a republikánus többséget.

Egy Pennsylvania államban tartott szombati kampányrendezvényen Clinton már nem is annyira Trumppal foglalkozott, hanem a republikánus elnökjelölt szavait arra használta fel, hogy az újraválasztásáért küzdő Pat Toomey republikánus szenátort támadja. És a Politico információi szerint Clinton a héten ezt fogja folytatni több másik államban, ahol éles verseny folyik a szenátori helyekért. Közben a Clintont támogató Priorities USA nevű politikai szervezet két államban is már inkább a szenátori helyekért folyó küzdelemre irányítja át az eredetileg Clinton számára lefoglalt televíziós hirdetéseket.

Közben a CNN arról számolt be, hogy Clinton a színfalak mögött már az elnökségre készül, és már azt tervezgetik, hogy kik lesznek a munkatársai a Fehér Házban. Valamint már elkezdett nyitni egyes republikánus szenátorok felé, akik segítségére nagy szüksége lesz, hogy elnökként végre tudja majd hajtani száznapos programját. Ugyanakkor ezt a lehető legnagyobb csendben végzik, attól tartva, nehogy a végén túlzott magabiztosságuk legyen a vesztük. A CNN cikke szerint a Clinton kampányának dolgozó embereknek kifejezetten megtiltották, hogy a hatalomátvételről, és az azzal kapcsolatos tervekről és megbeszélésekről beszéljenek. A hírtelevíziónak is csak névtelenül mertek nyilatkozni ezzel kapcsolatban a kampányhoz közel álló demokrata tisztségviselők.

De Clinton győzelmét már republikánus körökben is kezdik elkerülhetetlennek tartani. Még Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway is kénytelen volt elismerni, hogy „le vagyunk maradva”, és Clinton „hatalmas előnyben van”. A Barack Obama elnökválasztási kampányait megszervező David Axelrod pedig a CBS-nek kijelentette:

“Egy tanácsadót, egy stratégát sem ismerek – oldaltól függetlenül – aki azt gondolja, hogy Donald Trump meg fogja nyerni ezt a választást.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik