Kultúra hátsó ablak

„Békét Vietnámnak!” – ma is ez olvasható a miskolci kohászat egyik épületének falán

Legalább ötven éve született, de a szlogen annál jóval régebbi.

Nyolc évvel ezelőtt, 2015 karácsonya előtt mutattuk be először a miskolci kohászat egyik épületének téglafalát díszítő, vörös festékkel felpingált feliratot, ami ma is büszkén hirdeti: „Békét Vietnámnak!”, azt – az ország legkülönbözőbb részein álló idős ipari ingatlanok sorsát látva – azonban talán csak kevesen hitték, hogy a sok évtizedes felírás az azóta eltelt időszakot is túléli majd.

Pedig így történt – derül ki Szunyogh László miskolci főépítész Facebook-oldaláról, aki néhány nappal ezelőtt fotózta le azt újra:

Az üzenet pontos születési éve nem ismert, annak azonban nyilvánvalóan a háború lezárását hozó 1975-ös év előtt kellett a téglákra kerülnie.

A szlogen jóval korábbi

Ma az 1954-ben kettéosztott Vietnám újraegyesítéséért folytatott húszéves harcot (1955-1975) nevezzük vietnami háborúnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hatvanas évek derekán már országszerte úton-űtfélen visszaköszönő szlogen először ekkor tűnt volna fel a hazai sajtóban: az Arcanum adatbázisa szerint a Magyar Nemzet már 1949 elején (márc. 22.) használta, hiszen

a Francia Nőszövetség ezt a követelést is beleírta a köztársasági elnökhöz is eljuttatott petíciójába.

Egy hónappal később a Világosság a világ legismertebb közéleti személyiségeit is vonzó párizsi béketkongresszusról való tudósításában (április 26.) írta le ugyanezt:

Aztán kisgyermekek csoportja következik, fehérek és színesek vegyesen. Egy édes kis lillei bányászlányka szudáni ger fiúcskát vezet, kézenfogva. A tribünön ülők mosolyogva integetnek feléjük. »Békét Vietnamnakfeliratok alatt kis indonéz csoport vonul el az emelvény előtt. A fotóriporterek százai izzadva dolgoznak. Köztük van a magyar származású Robert Capa, a világhírű fényképész.

Pest-Buda Aukciósház

A francia érintettség nem véletlen: 1946-1954 közt ők vívták ugyanis a gerillaharcokkal indult (első) indokínai háborút, aminek célja volt gyarmatuk, Indokína visszaszerzése volt. A Ho Si Minh vezette függetlenségi mozgalom katonái végül a nagy veszteségek árán is győzni tudtak, a hosszú időn át az USA által támogatott, még az idegenlégiót is bevető franciák pedig feladták az álmukat. A volt gyarmat a harcok során négy részre szakadt: előbb Észak-Vietnam, majd Laosz és Dél-Vietnam, végül pedig Kambodzsa kiáltotta ki a függetlenségét, és vált nemzetközileg elismertté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik