Tudomány

Így csökkenthető gyógyszer nélkül a vérnyomás

Kanawa_Studio / Getty Images
Kanawa_Studio / Getty Images

Elárulták a szakértők, hogyan csökkenthető leghatékonyabban a vérnyomás a The Conversation új cikkében. Egy új tanulmány szerint erre azok a gyakorlatok a legalkalmasabb, amelyekhez egy statikus testhelyzetet kell fenntartani hosszú időn keresztül.

A két leghatásosabb ezek közül az ülő faltámasz és az úgynevezett plank, amely során az embernek egy fekvőtámaszhoz hasonló pózt kell felvennie.

Antonio Saba / Getty Images A plank nevű gyakorlat illusztrációja.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy hetente három ilyen izometrikus gyakorlat elvégzése annyira lecsökkenti a magas vérnyomást, mint az erre kifejlesztett gyógyszerek. Emellett pedig az érrendszer egészségét és az autonóm idegrendszer teljesítményét is javítja. Ennek oka az lehet, hogy a kitartott testhelyzet közben összenyomódó erek a gyakorlat befejeztével kitágulnak, és bennük nagyobb lesz a véráramlás.

Ezek az edzések ráadásul az ízületek egészségét is megvédhetik, ugyanis az izometrikus gyakorlatok olyan izomcsoportokat fejlesztenek, amelyek stabilabbá teszik azokat. Ezzel együtt pedig természetesen az izmok erejét is megnövelik, amely szintén kifejezetten hasznos a mindennapi életben és a sportban egyaránt.

Kapcsolódó
Öt évvel élhet tovább, ha ezeket a tanácsokat megfogadja
Akár a rövid élettartamért felelős géneket is lehet kompenzálni a helyes életmóddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik