Nagyvilág

Veszélyes vizekre evezett a választási csalást kiáltó Trump

A vesztésre álló republikánus elnökjelölt egyre hangosabban állítja, hogy az amerikai elnökválasztás „meg van bundázva”, és egy széleskörű összeesküvéssel akarják elcsalni tőle a győzelmet. És miközben választási szakértők egymás után mondogatják, hogy képtelenség észrevétlenül csalni az elnökválasztáson, a Republikánus Párt képviselői attól tartanak, jelöltjük retorikája már az amerikai demokrácia alapjait ássa alá.

Donald Trump látszólag már a vereségre készül. A magát örökös győztesként beállító republikánus elnökjelölt már most elkezdte magyarázni, miért fog veszíteni a november 8-ai elnökválasztáson, és persze az nem az ő hibája lesz. A közvélemény-kutatásokban az elmúlt hetekben egyre lejjebb és lejjebb csúszó ingatlanmágnás már most, három héttel a választás napja előtt folyamatosan arról beszél, hogy

az egész választási rendszer „meg van bundázva”, és csalással fogják megakadályozni, hogy az Egyesült Államok elnöke lehessen.

Trump korábban is alkalmazta ezt a magyarázatot. Már februárban erről beszélt, amikor az első előválasztáson alulmaradt Ted Cruz texasi szenátorral szemben az első, Iowa államban tartott előválasztáson, és augusztusban is a választási csalás lehetőségét szajkózta, amikor demokrata ellenfele, Hillary Clinton megelőzte a közvélemény-kutatásokban. A téma aztán szinte teljesen eltűnt a beszédeiből szeptemberben, amikor a két jelölt fej-fej mellett állt, de újult erővel tért vissza az elmúlt hetekben, és különösen az elmúlt pár napban, ahogy egyre lejjebb és lejjebb csúszott a felmérésekben, előre vetítve egy komoly Clinton-győzelem lehetőségét.

“Meg van bundázva”

A republikánus elnökjelölt kampánygyűlésein és Twitter-oldalán is egymás után jelentette ki, hogy a választás „meg van bundázva”. Először még csak azt állította, hogy a média a Clinton-kampánnyal összejátszva „bundázza meg a választást”, azzal, hogy nyilvánosságot adott azoknak a nőknek, akik azt állították, hogy szexuálisan zaklatta, molesztálta és fogdosta őket.

Majd tovább fokozta a vádakat, szembe menve alelnökjelöltjével, Mike Pence kormányzóval, aki egy interjúban kijelentette, hogy el fogják fogadni a választás eredményét, és Trump csak a sajtó szerepéről beszél, amikor bundázást említ, nem pedig konkrétan választási csalásokról. Ugyanzt mondta Trump szóvivője, Kellyanne Conway is. Ezután Trump már azt írta Twitter-oldalán, hogy „a választás teljesen meg van bundázva (…) sok szavazóhelyiségben is”.

A Republikánus Párt vezető politikusai és tisztségviselői is kikeltek Trump bundázásos kijelentései ellen, amikre a milliárdos üzletember semmilyen bizonyítékot nem adott. Attól tartanak ugyanis, hogy ezzel túlságosan is veszélyes vizekre evezett, és az amerikai demokrácia alapjait ássa alá azzal, hogy megkérdőjelezi a választások eredményeit, amit egészen eddig egyetlen vesztes amerikai elnökjelölt sem tett meg.

Erre Trump hétfőn már egyértelműen arról kezdett el beszélni, hogy választási csalások készülnek ellene. A Twitter-oldalán kijelentette:

„Persze, hogy széleskörben elkövetett választási csalások történnek a választás napján és előtte. Miért tagadják a republikánus vezetők, hogy mi történik? Annyira naivak!”

Egy hétfői kampányrendezvényen Wisconsinban pedig már arról beszélt, hogy az elnökválasztáson 1,8 millió halott fog szavazni – persze nem rá. Valamint kijelentette, hogy „az ország teli van olyan választókkal, akik nem is állampolgárok és mégis szavaznak”. Bizonyítékot nem mondott a vádak alátámasztására.

A republikánusok kezdték

Lehet, hogy a Republikánus Párt vezetői most félve figyelik, hogy mit művel elnökjelöltjük, de ezt valójában csak saját maguknak köszönhetik. A választási csalásokról szóló történeteket ugyanis pont a republikánusok kezdték el terjeszteni az elmúlt évtizedekben, leginkább azért, hogy be tudjanak vezetni olyan választási reformokat, amik megnehezítik a főleg a demokrata jelöltekre szavazó kisebbségek tagjainak, hogy részt tudjanak venni a választásokon.

Mindezt annak ellenére, hogy nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy széleskörű választási csalások történnének az amerikai választásokon. És nem azért, mert nem keresték. A Bush-kormányzat alatt az amerikai igazságügyi minisztérium öt éven keresztül erőteljesen nyomozott a választási csalásokról szóló vádakkal kapcsolatban, de végül nem találtak semmi bizonyítékot arra, hogy bárkik is szervezett csalásokkal próbálták volna befolyásolni a szövetségi választások eredményeit.

ABRIDGE, PA - OCTOBER 10: Republican candidate for President Donald J Trump speaks to supporters at a rally at Ambridge Area Senior High School on October 10, 2016 in Ambridge, Pennsylvania. Ambridge, Pennsylvania, named after the American Bridge Company, a steel fabricating plant that employed 60,000 workers is a traditionally Democratic stronghold, but is shifting Republican as a shrinking tax base and lost jobs having devastating economic effects on the former industrial community. (Photo by Jeff Swensen/Getty Images)
Donald Trump a pennsylvaniai Ambridge-ben beszél támogatói előtt. (Fotó Jeff Swensen/Getty Images)

De ugyanerre az eredményre jutott több egyetemi tanulmány is. Sőt, még a Trump választási kampányát nyíltan támogató Breitbart (aminek főszerkesztője jelenleg Trump kampányának vezetője) is arról írt, hogy nincsenek országos választásokat befolyásoló csalások az Egyesült Államokban.

Közben választási szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai választási rendszer jellegéből adódóan teljesen lehetetlen végrehajtani széleskörű választási csalásokat. Az elnökválasztást ugyanis nem egy központi szervezet irányítja, hanem az ötven amerikai állam önállóan, és különböző szabályok alapján szervezi meg a választásokat. Az államok pedig az egyes megyékre és választási körzetekre bízzák azok lebonyolítását, a leadott voksokat pedig helyben számolják meg és hitelesítik. A szövetségi kormány pedig már csak a végeredményt kapja meg – hetekkel később.

Nem egy választást tartunk, nem is 51-et, hanem nagyjából 14 ezret” – mondta Rick Hasen, a Kaliforniai Egyetem választásokkal foglalkozó jogászprofesszora a The Hillnek.

Ami azt jelenti, hogy egy elnökválasztás elcsalásához vagy több tízezer választót kellene bevonni az összeesküvésbe, akik közül senki sem bukhat le, vagy több ezer választási ellenőr, valamint demokrata és republikánus állami tisztségviselő összejátszására lenne szükség annak végrehajtására. A decentralizált, töredezett rendszernek köszönhetően„2016-ban gyakorlatilag lehetetlen elcsalni egy egész választást” – jelentette ki a CNN-nek Julian Zelizer, a Princeton egyetem történelemprofesszora.

Lázadás lesz, ha nem Trump nyer?

Politikai elemzők egyelőre nincsenek egyetértésben abban, hogy Trump miért kezdte el erőteljesen sulykolni a választási csalásos vádakat. Egyesek szerint így próbálja feltüzelni támogatóit, hogy minél többen menjenek el szavazni, míg mások szerint már most ezzel magyarázza vereségét, hogy mentse az önmagáról kialakított „győztes” képet. Egyvalamit azonban biztosan el fog érni: ha kikap Hillary Clintontól, rajongóinak egy nagy része biztosan nem fogja elfogadni a szemükben megbundázott választás eredményeit. És ez komoly veszélyeket rejt magában.

Supporters cheer on Republican presidential nominee Donald Trump during a rally at the KI Convention Center on October 17, 2016 in Green Bay, Wisconsin. / AFP PHOTO / Tasos Katopodis
Donald Trump támogatóai a wisconsini Green Bay városában (Fotó: Gettyimages)

A választók – különösen a republikánusok ugyanis kezdik elhinni, hogy tényleg lehet csalás. A Politico/Morning Consult hétfőn ismertetett közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 41 százaléka gondolja elképzelhetőnek, hogy egy széleskörű választási csalással „el fogják lopni” a elnökválasztást Trumptól. A demokrata szavazóknak csak 17 százaléka gondolja így, míg a republikánusoknál ez a szám már 73 százalék.

A nagy kérdés, hogy mit fognak csinálni Trump feltüzelt támogatói, ha jelöltjük el fogja bukni az elnökválasztást. Az első jelek nem valami bíztatóak. A Hillary Clintont veszélyes bűnöznek tartó Trump-szavazók egy része ugyanis nyíltan forradalomról és fegyveres lázadásról kezdett el beszélni arra az esetre, ha a demokrata jelölt kerül ki győztesen.

„Nem hagyhatjuk, hogy az a hazug kurva kerüljön a Fehér Házba” – jelentette ki egy 65 éves nő a Boston Globe-nak egy Cincinnatiban tartott Trump-rendezvényen. „Ha (Clinton) hivatalba kerül, remélem indíthatunk egy puccsot” – mondta el a lapnak ugyanott egy 50 éves férfi, osztva a gyűlésen részt vevő emberek nagy részének véleményét . Dan Bowman hozzátette: „Ha kell, forradalmat indítunk, hogy eltávolítsuk. Nagy vérengzés lesz.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik