Tech

Kellemetlen hibát orvosol az iPhone-ok legújabb frissítése

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kellemetlen hiba merült fel az iOS 17.5-ös frissítése során: sokaknál egy rejtélyes jelenség részeként egyszerűen visszakerültek a galériába a törölt képek. Néhány felhasználó ekkor kellemetlen intim fotók feltűnésére panaszkodott, ám az Apple gyorsan lépett, és javította a hibát, írja a 9to5Mac.

A cupertinói cég kiadott egy frissítést, az iOS 17.5.1-et, ami épp ezt a kellemetlenséget javítja. A frissítés leírása úgy fogalmaz, hogy az „kijavít egy ritka problémát, ami miatt a korábban adatbázis-hiba miatt sérült fotók ismét megjelenhettek a Fotók-könyvtárban, még akkor is, ha törölték őket”.

Az Apple tehát adatbázis-problémára hivatkozik, de nem veszi ki magát túl jól a dolog annál a cégnél, amely épp az adatvédelem terén szereti leginkább kiemelni magát a versenytársak közül. 

A törölt képek hivatalosan a Nemrég törölt albumba kerülnek át, ahol egy visszaszámlálóval követik, mikor lettek kukázva, 30 nap után pedig véglegesedik a törlés mind a mobilon, mind pedig az iCloudon.

A lap szerint azonban a hiba nem kapcsolódott az iCloud felhőszolgáltatáshoz. Ehelyett arról lehet szó, hogy az iPhone tárolója – egy NAND-chip – még nem írta felül a korábban törölt fotókat, ami nem Apple-jelenség.

A hvg szerint minden flash memória úgy működik, hogy törléskor a fájl által használt korábbi memóriaterület szabadként lesz megjelölve, tehát oda más fájlt is írhat a rendszer, ha szükséges. Addig azonban, amíg ez a felülírás nem történik meg, az adatokat speciális programokkal vissza is lehet nyerni. Ezen hiba miatt üthette fel a fejét a fotó-visszaállítási probléma.

Kapcsolódó
Már az iPhone-okon is elérhető egy hasznos androidos funkció
Kétféle módszerből választhatunk, attól függően, milyen iPhone-unk van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik