Belföld

Függetlenként kampányoltak fideszes jelöltek Siófokon

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Két siófoki fideszes jelöltet amiatt marasztalt el a Helyi Választási Bizottság (HVB), mert függetlennek mondták, írták magukat, holott nem csak a választásokra gründolt helyi egyesület jelöltjei, de a Fidesz és a KDNP-é is – írja a Magyar Narancs. Ők a szórólapokon, a plakátokon és a közösségi médiában is függetlenként tüntették fel magukat.

A választási bizottság a határozatában megállapította, az, hogy függetlennek mondták magukat, alkalmas volt a választók megtévesztésére, sérti a választási eljárásról szóló törvény alapelveit.

A két, magukat függetlennek beállító fideszes jelölt Leányvári Krisztina és Kalfsbeek Harm David. Előbbi már átragasztotta plakátjait, feltüntetve immár a Fideszt és a KDNP-t is, de ezt a két logó alig látható a plakáton.

Van másik két fideszes induló, Mecseki Renáta Ildikó és Incze Domokos, akik „csak” a kampányeszközeiken mulasztották el feltüntetni, hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjei is. Ők nem azt írták, hogy függetlenek, viszont csak a harmadik jelölőszervezetük, a Jössz-e Egyesület nevét tüntették fel – írja a Magyar Narancs. A HVB ezt is törvénysértőnek, a választók megtévesztésének minősítette, az indoklás szerint ugyanis „a kifogásolt kampányeszközökön szereplő képviselőjelöltek nem pártoktól független jelölőszervezetek képviselőjelöltjei, hanem civil szervezet és pártok közös képviselőjelöltjei. Amennyiben a közös jelölt esetén valamennyi jelölőszervezet nem kerül feltüntetésre, az alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, mert kétséges számukra, hogy a jelölt személyén túl, ténylegesen mely jelölőszervezeteket is támogatják szavazatukkal.”

Vagyis a nyolc siófoki választókerületben induló nyolc kormánypárti jelöltnek a feléről derült ki, a választók megtévesztésére alkalmas módon kampányoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik