Élő Nagyvilág

Egy ukrán tisztviselő szerint előnyös lenne, ha oroszországi célpontokra is lőhetnének az amerikai fegyverekkel

Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az előző nap történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Svédország gigantikus összeggel támogatja Ukrajna védekezését

További katonai támogatásról állapodott meg Ukrajnával a svéd kormány. Ennek keretében a skandináv ország három év alatt 75 milliárd korona (hozzávetőleg 2500 milliárd forint) értékben támogatná védelmi felszerelések beszerzésével és pénzügyi hozzájárulással Ukrajna védekezését az orosz katonai agresszióval szemben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a döntést a közösségi médiában úgy értékelte:

Svédország gyakorlati szolidaritását bizonyítja Ukrajnával a szabadságharcunkban.

A kormány közlése szerint az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás 2024-2026-ra vonatkozó keret-megállapodása 2026 után is terhelheti az államháztartást. A 75 milliárd koronát egyenlően osztják szét a három év alatt. A javasolt kiegészítéssel együtt Svédország tervezett ukrajnai katonai és egyéb támogatása immár összesen több mint 100 milliárd koronát tesz ki.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szerint a svéd gyártmányú fegyverek „már bizonyítottak a harctéren”.

(Reuters)

Először nyilvánítana szésőséges csoportosulásnak egy házaspárt Oroszország

Bíróság elé állítanának Oroszországban egy házaspárt, amelynek tagjait – férjet és feleséget együttesen – szélsőséges csoportnak minősítene az ügyészség. A szentpétervári bíróság szóvivője szerint a per célja az, hogy a csoport – vagyis a házaspár – „szélsőséges tevékenységét” betiltsák, és vagyonukat az orosz államnak adják át.

A szóvivő a Reuters szerint közölte továbbá, hogy „az Oroszországi Föderáció érdekeinek védelmében” nyújtott be keresetet Alekszandr Nyevzorov és Lídia Nyevzorova korábbi orosz televíziós híradós műsorvezetők ellen. A most hatvanöt éves Alekszandr Nyevzorov egy közel kétmillió feliratkozóval rendelkező YouTube-csatornát vezet, amelyen gyakran bírálja az ukrajnai háborút. Az idős férfi a feleségével együtt 2022 márciusában menekült el Oroszországból, jelenleg Európában élnek.

Nyevzorovot tavaly távollétében egyszer már nyolc évre ítélte az orosz bíróság: verdikt szerint „álhíreket” terjesztett az orosz hadseregről. Az elítélt szerint azonban inkább arról van szó, hogy elhallgattatnák.

Most olyan módszerrel igyekeznek próbára tenni, amelyet a teljes mértékben ellenszegülő szabadgondolkodókkal, külföldi ügynökkel és más ellenségeivel szemben alkalmaz a Putyin-rezsim

– állította Nyevzorov a hírügynökségnek elküldött hangüzenetében.

Oroszországban a „szélsőséges csoportok” listáján olyan egymástól nagyon különböző entitánsok szerepelnek, mint például az afganisztáni Talibán, a Facebookot, Instagramot és más platformokat működtető technológai óriáscég, a Meta, vagy éppen az „LMBT mozgalmakként” címkézett szervezetek. A megjelölés gyakorlatilag betiltja e szervezetek tevékenységét Oroszországon belül, és lehetőséget teremt a velük kapcsolatban állónak vélt személyek elleni büntetőeljárások lefolytatására.

A házaspár ügyvédje, Alekszej Prjanisnyikov elmondta: ez az első alkalom, hogy Oroszország egy házaspárt kíván szélsőséges csoportnak minősíteni.

Washingtoni magyar nagykövet: Ukrajna szempontjából békére van szükség

Magyarország támogat minden olyan nemzetközi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy véget érjen a konfliktus Ukrajnában – jelentette ki Washingtonban Takács Szabolcs nagykövet kedden, a magyar honvédelem napja alkalmából a magyar nagykövetségen tartott ünnepségen.

A diplomata az amerikai fővárosban dolgozó tisztségviselők és külföldi diplomaták előtt tartott köszöntőjében rámutatott, hogy Ukrajna és az ukrán társadalom sorsa szempontjából békére és tűzszünetre van szükség, és minél előbb elkezdődhetnek az ezt célzó tárgyalások, annál kevesebb további áldozatot kell elszenvedni.

A nagykövet különösen fontosnak mondta, hogy a NATO megmaradjon védelmi szövetségnek, az elrettentést helyezve tevékenysége középpontjába, ami azt jelenti, hogy „a NATO-nak kívül kell maradnia a jelenlegi konfliktuson, ami a keleti szomszédságában zajlik”. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarország ezzel egy időben kiveszi részét az euroatlanti biztonság fenntartásából, a többi között azáltal is, hogy jelenleg már az ország GDP-jének 2,43 százalékát fordítja védelmi célokra, és kevesebb mint egy évtizeden belül háromszorosára emelkedett védelmi költségvetésének összege.

A NATO létezésének első 75 éve sikertörténet volt, ami kiemelten fontos a transzatlanti és európai biztonság jelen helyzetében

– mondta Takács Szabolcs, és megemlékezett arról, hogy 2024 a magyar NATO-csatlakozás 25. évfordulója is egyben. Hozzátette, hogy Magyarország elkötelezett és szeretné bővíteni a régóta fennálló katonai együttműködést Ohio szövetségi állam Nemzeti Gárdájával is.

Az ünnepségen részt vett Ohio állam Nemzeti Gárdájának parancsnoka, John C. Harris vezérőrnagy. Az Ohio-i haderő parancsnoka az MTI-nak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az elmúlt 31 év folytonossága adja a magyar honvédség és a Nemzeti Gárda közötti együttműködés erejét, ami a gyakorlatban is jelen van. A közös műveleti tapasztalatok és a közös szolgálat jelentik a gyakorlatot – mutatott rá, és hozzátette, hogy jelenleg is több Nemzeti Gárda tag van Magyarországon Ohio államból, ahol a magyar védelmi erőkkel közös gyakorlaton vesznek részt.

Igazságtalan egy ukrán tisztviselő szerint, hogy nem lőhetnek amerikai fegyverrel oroszországi célpontokra

Alekszandr Litvinyenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács főtitkára a Financial Times-nak adott interjújában ecsetelte, hogy Washingtonnal fel kellene oldania az „egyértelműen igazságtalan” tilalmát arra vonatkozóan, hogy az ukrán hadsereg Oroszországon belüli célpontokra nem támadhat amerikai fegyverekkel.

Mint fogalmazott, Kijev számára előnyös lenne, ha a Biden adminisztráció megszüntetné ezt a korlátozást.

Olvasói sztorik