Tech

Óriási medúzát fotóztak az űrből

NASA Earth Observatory/Suomi National Polar-orbiting Partnership
NASA Earth Observatory/Suomi National Polar-orbiting Partnership

Rendkívül ritka jelenséget sikerült lencsevégre kapnia 2018-ban a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által közösen működtetett Suomi NPP nevű meteorológiai műholdnak Mali középső részén, írja a Live Science.

A medúza formájú felhőcsoport „teste” a Maliban található Mopti városa fölött terült el, míg a csápok egészen Burkina Fasóig nyúltak.

A felhő egy kifutószél-frontként ismert meteorológiai jelenség eredménye, amely lényegében egy gyorsan mozgó szellő lökéshulláma, amely zivatarfelhőkből sugárzik. A NOAA szerint ezek akkor keletkeznek, amikor a felhők hideg levegője leszáll a felszínre. Amikor ez megtörténik, a hideg levegő gyorsan tágul kifelé, és a melegebb levegőt felfelé kényszeríti.

Normális esetben ez a jelenség egy nagy korongot hoz létre, melyet görgőfelhőnek neveznek. Ez esetben viszont csak egy része alakult ki a korongnak, ugyanis a kifutószél-frontot megzavarta a szélnyírás. A szakértők szerint a kifutószél-frontok egyes esetekben a homokot, de akár rovarokat, magvakat és madarakat is felkaphatnak, nagy törmelékviharokat okozva.

Kapcsolódó
Ősi kozmikus ütközést sikerült megfigyelni
A James Webb űrtávcső segítségével vizsgálták meg, ahogy két fekete lyuk összeolvad a korai univerzumban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik