Belföld

Republikon: Karácsony vezet, Szentkirályi a második

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve Karácsony Gergely főpolgármeter támogatottsága 34 százalékok, ami azt jelenti, hogy 9 százalékponttal előzi Szentkirályi Alexandrát, aki 25 százalékos támogatottsággal bír – állapította meg a Republikon Intézet friss elemzése.

Az LMP által támogatott Vitézy Dávid a teljes népességben 21 százalékon áll. Grundtner András pedig mindössze a szavazatok 2 százalékát birtokolja, a bizonytalanok aránya alacsony, 16 százalék.

A választási részvételi hajlandóság 81 százalékos, melyből 64 százalék biztos szavazónak gondolja magát. A Republikon szerint ebből ugyan nem következik rekordmagas választási részvétel, de mindenképpen átlag feletti érdeklődést jelez egy hónappal a szavazás előtt.

A kérdésre válaszolók körében, akik megneveztek egy főpolgármester-jelöltet, Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottsággal bír. Ezzel 10 százalékponttal vezet a főpolgármesteri versenyben a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra előtt, akire a válaszadók 30 százaléka szavazna. Vitézy Dávid a választók körében 25 százalékos támogatottsággal bír. Ez azt jelenti, hogy Szentkirályi indulásának bejelentése óta a Fidesz-KDNP szavazók fegyelmezetten felsorakoztak a kormánypártok jelöltje (Szentkirályi) mögött, aki így meg tudta előzni Vitézy Dávidot.

Az egy hónappal a választás előtt tehát a Republikon által felvett adatokból úgy tűnik, Karácsony Gergely újrázhat.

Vitézy Dávid a Fidesztől ugyanakkor nem igazán tudott szavazókat átvenni, és Karácsonytól sem hódított el elég szavazót ahhoz, hogy Szentkirályi Alexandra legyen a befutó. Szentkirályi mellett kitart a fideszes választói réteg, de a kormánypártok nem állnak jól a fővárosban, és a saját táboron túl Szentkirályi Alexandra nem tudott új támogatókat szerezni – vélekedett a közvélemény-kutató.

A kutatás 800 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. május 7-10. között. A kutatás nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív Budapest felnőtt korú lakosságára. Hibahatár +/- 3,5 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik