Nagyvilág

Robert Fico nincs szállítható állapotban, orvosi konzílium dönt a továbbiakról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Továbbra sem időszerű beszélni a kormányfő átszállításáról Pozsonyba, erre az elkövetkező néhány napban biztosan nem kerül sor

– mondta Robert Kalinák védelmi miniszter (a kormányfő első helyettese) Biztonsági Tanács ülése után a múlt héten merényletkísérlet áldozatává vált Robert Ficóról.

A kormányfő állapota stabil, de az elszenvedett sérülések mértékének és komolyságának megfelelően továbbra is súlyos – ismertette a Kalinák által elmondottakat a pozsonyi Új Szó az állami hírügynökségre hivatkozva. A miniszter hozzátette: Fico állapotát folyamatosan egy orvosi testület értékeli.

Az ellenőrző vizsgálatok eredményei alapján a konzílium dönt a további teendőkről és a kezelés beállításáról. Jelenleg még nem jelenthetjük ki, hogy már a páciens rehabilitációjánál tartanánk

– emelte ki Kaliňák, ismételten rámutatva Fico sérüléseinek súlyosságára.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, reméli, hogy a kormányfő hamarosan személyesen válaszolhat a nyitrabányai (Handlová) támadással kapcsolatos újságírói kérdésekre. A védelmi miniszter elárulta, a merénylet után erről kizárólag magánbeszélgetést folytattak egymással.

Az 59 éves kormányfőre egy héttel korábban Nyitrabányán egy férfi nyitott tüzet, sebesülései nagyon súlyosak voltak. A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le a miniszterelnökre, és négyszer eltalálta. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át besztercebányai kórházában.

A merénylőt szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. A kormány azt közölte róla, hogy politikai indokból követte el a tettét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik