Belföld

Megvan a június 1-jei Békemenet mottója

Mohos Márton / 24.hu
Békemenet 2022. március 15-én.
Mohos Márton / 24.hu
Békemenet 2022. március 15-én.

Eddig, és ne tovább! – ezt kívánják üzenni a június 1-jén megrendezendő Békemeneten Európa „háborús pszichózisban égő” vezetőinek a demonstráció szervezői a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítójának, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnökének közlése szerint. Csizmadia László szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: abban a helyzetben vonul majd a Békemenet, amikor Párizs, London és talán Berlin is atomháborút vizionál, feledve Hirosimát és Nagaszakit.

Kiderült, hogy a Békemenetre érkezők június 1-jén 11 órától 13 óráig gyülekeznek a Lánchíd pesti oldalán, majd az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonulnak a Margit-szigetre, az alsó nagyrétre. Csizmadia László kérdésre válaszolva azt mondta: Menczer Tamás, a kormánypártok kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Békemeneten.

Az MTI tudósításából kiderül, hogy Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is ott volt a sajtótájékoztatón, és úgy vélekedett, hogy a mostani békemenetet egy igazán sorsdöntő pillanatban rendezik meg, hiszen ma háború és béke között kell választani.

Széles Gábor nagyvállalkozó pedig úgy fogalmazott, hogy az ország egy szerencsére csak kisebbik részének tetszik, ha lázítják.

Hitler iránt is rajongtak, ám, ha tudták volna a németek, hogy hová vezeti őket, nem rajongtak volna érte

– fűzte hozzá.

Bayer Zsolt azt mondta, hogy 20-30 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az a Nyugat, amelyre a vasfüggöny mögül évtizedekig vágyakoztunk, úgy fog kinézni, ahogy ma kinéz: káosz, anarchia és bizonytalanság jellemzi. Ez a Nyugat a háború eszkalációjában utazik, miközben Magyarország a béke szigete. Aki szeretné, hogy az is maradjon, ott a helye a Békemeneten – mondta Bayer Zsolt.

A sajtótájékoztatón Stefka István újságíró, Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumának tagja is részt vett. Utóbbi Magyar Péterre utalva kifejtette, egy „új politikai képződmény” vezetője, aki olyan hálózat tagja, ami a háború pártján áll, azzal büszkélkedik, hogy nagy tömegeket tud az utcára vinni. Ezért is fontos, hogy minél többen legyenek ott a Békemeneten, hogy megmutassák, még többen állnak a béke mellett – tette hozzá. Kijelentette, meg kell erősíteni az Európai Unióban a nemzeti, szuverenista oldalt, és le kell váltani a brüsszeli háborúpárti elitet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik