Belföld

„Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója” – reagált a Sándor-palota a DK vádjaira

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre

– írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Sándor-palota nem sokkal az után, hogy Dobrev Klára, a DK EP-képviselője és listavezetője szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, Sulyok ügyvédként a kétezres évek elején termőföldet játszott külföldi kézre, és ezért lemondásra szólította fel.

A Sándor-palota közleményében hozzáteszi, „az államfő állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében”, utalva arra, hogy Dobrev Klára csütörtökön átadja a DK által megszerzett iratokat az ügyészségnek, majd a sajtónak is.

A köztársasági elnök hivatala szerint „az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja.” A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket, írták.

Dobrev a sajtótájékoztatóján egy 103 hektáros termőföld ügyét részletezte. A terület Dobrev állítása szerint előbb egy strómanhoz került, aki Sulyok ügyvédi segítségével elajándékozta a földet. A második stróman ezután kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést azoknak a külföldieknek az Agronómia Kft. nevű cégével, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a földet, majd haszonélvezeti jogot adott a cég tulajdonosainak, mondta Dobrev. A politikus ismertette azt is, hogy a cég mögött három osztrák testvér állt. Az ellenzéki politikus közölte, hogy a kölcsönszerződést, a jelzálogszerződést, valamint a haszonélvezet bejegyeztetését ügyvédként szintén Sulyok intézte, aki egyben az osztrák cég magyarországi kézbesítési megbízottja is volt.

A DK rendelkezésére áll a német nyelvű zsebszerződés is. Ebben az áll, hogy az első stróman a földterületet az Agronómia Kft. nevében és érdekében vette meg, ismertette Dobrev, hozzátéve, ezek szerint a szerződő felek tisztában voltak azzal, hogy törvényt sértenek.

Kapcsolódó
Dobrev Klára: Sulyok Tamás ügyvédként termőföldet játszott külföldi kézre, le kell mondania
A DK-s politikus azt állítja, hogy a köztársasági elnök egy köztörvényes bűnöző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik