Nagyvilág

Kilencvenen is részt vehettek a balul elsült gyógyszertesztben

gyogyszer(210x140).jpg (Array)
gyogyszer(210x140).jpg (Array)
Kiderült, hogy az agyhalállal végződő francia gyógyszerkísérletben nagyon sokan részt vettek. Folynak a vizsgálatok, az érintett cég szerint minden szabályt betartottak.

Mint megírtuk, egy embernél beállt az agyhalál, öten pedig kórházba kerültek Franciaországban egy gyógyszerkísérlet miatt. Most kiderült a BBC szerint, hogy mintegy 90 ember részt vett a kísérleten, legalábbis Marisol Touraine egészségügyi miniszter szerint.

A kísérletet, mely során szájon át vették be a portugál Bial által kifejlesztett, állatokon is tesztelt orvosságot, Rennes városában végezték és azóta felfüggesztették. Azt közben tagadta az egészségügyi tárca, hogy kannabisztartalmú fájdalomcsillapítóról volt szó. Mindenesetre minden érintett közölte, hogy alaposan kivizsgálják a történteket. A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett sebesülés gyanújával indított eljárást.

A tesztet végző cég a Biotrial, ami 1989-es alapítása óta hasonló tesztek ezreit végezte el sikeresen. A mostani teszttel kapcsolatban közleményt adtak ki, azt írva, hogy minden előírást betartottak. Úgy tudni, a több típusú gyógyszerkísérletből az zajlott épp, amikor kis dózist kapnak az alanyok, hogy az esetleges mellékhatásokat vizsgálják.

Ritka az ilyen eset

A BBC megjegyzi, évente ezrek és ezrek vesznek részt hasonló klnikai kísérleteken – amik nélkül pl. a rákgyógyszereket se tudnák piacra dobni -, de nagyon ritka a hasonló baleset. Épp májusban lép majd hatályba az Európai Unió jogszabálya a kísérletek felgyorsításáról.

Az MTI szerint legutóbb Nagy-Britanniában történt hasonló eset 2006-ban, amikor egy szklerózis multiplex elleni hatóanyagot teszteltek. Öt perccel a szer bevétele után nyolc férfiből hatnak súlyosan reagált a szervezete. Néhány órával később az orvosok többféle szervi elégtelenséget állapítottak meg náluk. A betegek napokig életveszélyes állapotban voltak, egyikük három hétig feküdt kómában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik