Nagyvilág

A cseh kormány engedélyezte a magyar tankok importját

A közvetítő cég szerint valószínűleg szétszedik a harckocsikat alkatrésznek – írja a Magyar Nemzet.

A lap birtokába kerültek azok a dokumentumok, melyek alapján a cseh hatóságok két cég számára is engedélyezték, hogy a hadrendből kivont tankokat importáljanak Magyarországról. Korábban a RIA orosz hírtelevízió azt állította, hogy a cseh kormány nem tudott erről a vásárlásról.

Egy cseh társaság még májusban jóváhagyást kapott 58 lepusztult T-72-es harckocsi bevitelére Magyarországról, majd egy másik cégnek újabb 22 harci jármű beszállítását engedélyezték. A tankokat megvásároló prágai székhelyű társaság már korábban is nagy mennyiségben vett kivont páncélozott harci járműveket Magyarországról.

A Magyar Nemzetnek az egyik érintett társaság vezetője azt mondta: főleg az alkatrészek miatt vették meg a járműveket, de ha lesz rá érdeklődés, az sem kizárt, hogy felújítva továbbadják. Erre azonban csak a szükséges engedélyek beszerzése után lesz lehetőség.

A magyar közvetítő, az Excalibur Defense Kft. Csehországban élő vezetője badarságnak nevezte azt az orosz külügy által felröppentett hírt, hogy Ukrajnába küldenék a magyarországi tankokat. Azt mondta, a vásárlók valószínűleg szétszedik a harci járműveket, melyeket naponta hármasával szállítanak a vevőkhöz Csehországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik