e-autó - Elmű-Émász (elektromos autó, e-autó, töltőpont, émász,)
Üzleti tippek

Zöld forradalmat hoz a parkolóban az új kormányrendelet

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 21:39

Ambiciózus kormányrendelet jelent meg: teletömnék fákkal és e-autó töltőkkel a parkolókat, vakarhatják a fejüket a bevásárlóközpontok.
Korábban a témában:

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása szerint a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell, az újonnan létesített, illetve már meglévő parkolóhelyeken pedig elektromos töltőállomásokat kell kiépíteni – olvasható a kedden megjelent Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a 10 járműnél több befogadására képes felszíni parkolóhely fásítását úgy kell megoldani, hogy minden megkezdett 6 parkolóhely után egy nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, túlkoros, allergén pollent nem termelő lombos fát kell telepíteni. Minimum 1 négyzetméter szabad földterületet kell biztosítani erre, aminek 1 négyzetméter alatti területei a telek zöldfelületébe nem számíthatók be.

Az új parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt elektromos töltőállomással kell ellátni.

Határidők

Az 1500 négyzetméter nettó árusítótérnél nagyobb üzletek esetében 2019. január 1., a 300-1500 négyzetméter közöttiek esetében, amik 50 000 lakosnál nagyobb településen találhatók, 2019. január 1. a határidő a teljesítésre. A 20 001-50 000 lakosú településeken 2020. január 1-ig, a 20 000 lakosnál kisebb településen pedig 2026. január 1-ig kell kivitelezni a parkolókat.

Az ellenérték fejében parkolóhely értékesítésére szolgáló építmények (magyarul: parkolóházak) létesítése esetén a parkolóhelyeket szintén úgy kell kialakítani, hogy 100 hely után legalább tízben kiépíthető legyen az elektromos töltőállomás a burkolat megbontása nélkül.

A meglévő parkolóházaknál minden megkezdett 100 helyből 2017. január 1-ig legalább egyet, 2019. január 1-ig legalább kettőt kell elektromos gépjármű töltőállomással ellátni. A rendelet a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

E-autókat az állami flottába

A keddi közlönyben egy másik kormányrendelet is megjelent, ami az elektromos autókat érinti. A nemzetgazdasági miniszternek a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen kell megvizsgálnia, miként növelhető a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok autóparkjában a környezetkímélő járművek részesedése. A cél az, hogy e járművek aránya 2030-ra elérje a 30 százalékot. Az előterjesztésért, aminek 2016. május 31. a határideje, a felsorolt miniszterek a felelősek.

A nemzeti fejlesztési miniszternek a nemzetgazdasági miniszter bevonásával kell megvizsgálnia azt is, milyen kormányzati intézkedésekkel lehet segíteni a két- és háromkerekű elektromos járművek szélesebb körű elterjedését. A javaslatok kidolgozásának határideje szintén 2016. május 31. – írja az MTI.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

An investor looks at screens showing stock market movements at a securities company in Beijing on July 14, 2015. Hundreds of firms were expected to resume trading again on July 14, adding to the more than 400 that returned July 13, after they were suspended over the past few weeks to prevent a market meltdown. Authorities intervened after the Shanghai index plunged 30 percent in three weeks, wiping trillions of dollars from market capitalisations, spreading contagion in regional markets and raising fears over the potential impact to the real economy. AFP PHOTO / GREG BAKERÉrik a tőzsdei világpánik, koppannak az indexek
varga mihály (Array)Varga: 2 százalék alatti lehet a hiány