Belföld

Ingyen parkolhatnak Budapesten az e-autók

e-autó (Array)
e-autó (Array)
Úgy döntött a főváros, a zöld rendszámos e-kocsiknak mostantól nem kell fizetni a parkolásért. A töltőhelyeket azonban nem foglalhatják el önkényesen, a töltés befejeztével tiplizniük kell.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a zöld rendszámos környezetkímélő kocsik Budapest teljes területén ingyenesen parkolhassanak.

Az I. kerületi önkormányzat közleményében azt írja, hogy a parkolási szabályozásról szóló rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás, a kerület polgármestere kezdeményezte. Célja, hogy a kormány által is jóváhagyott Jedlik Cselekvési Tervben foglaltakkal összhangban segítse az e-mobilitás terjedését, kedvezményeket biztosítson a zöld rendszámmal rendelkező elektromos autóknak.

Július 1-től a magyar szabályozásban is megjelent a környezetkímélő gépjármű fogalma, az ilyen járművek zöld alapszínnel ellátott rendszámtáblát igényelhetnek.

Az ingyenes parkolás mellett az egyhangúlag elfogadott előterjesztés arra is kitér, hogy a fővárosban elhelyezett elektromos töltőállomásokat a zöld rendszámos kocsik csak a töltés idejére és töltés céljára használhatják.

A budavári önkormányzat – az elsők között az országban – a zöld rendszámos autóknak a területén ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést. A kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik