Gazdaság

130 ezer család nem fizet adót vagy járulékot

Anyák napja alkalmából a pártok véleményét kérdezte a családtámogatásokról az ATV. A riportban idézik Rétvári Bence államtitkárt, aki szerint egymillió család került könnyebb helyzetbe az adókedvezményekkel.

  • Megnéztük, a KSH legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatai szerint összesen több mint 1,777 millió gyermekes háztartás volt Magyarországon. Ha tehát egymillió család került könnyebb helyzetbe az adókedvezménnyel, akkor ezek szerint mintegy 777 ezer család nem élvezheti annak áldásos hatását.

Rétvári kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés tervezete alapján a családtámogatások összege 8 százalékkal emelkedik jövőre. Az államtitkár megemlítette még: 130 ezer család semmiféle adót vagy járulékot nem fizet, mert jövedelmi szintjükből és gyermekeik számából ez következik.

  • Hogy ezt a 130 ezres számot pontosan mire értette, az nem egészen világos. Hiszen nem a családok adóznak, hanem a szülők, külön-külön. Az, hogy valaki egyáltalán nem fizet adót és járulékot, azt jelentheti egyébként, hogy a családi adókedvezmény minimum annyi a szülőnek (vagy szülőknek), mint a bér után számított szja, plusz nyugdíj- illetve egészségbiztosítási járulék. Jelenleg egy egyedülálló minimálbéres kétgyermekes szülő is fizet járulékot.

Az ellenzéki politikusok éppen amiatt bírálták a kormány családpolitikáját, mert konzerválja azt az igazságtalan helyzetet, hogy a magasabb keresetűeknek jár a legnagyobb támogatás.

  • Megjegyezzük: három gyerek esetén az szja és a két járulék nagyjából bruttó 300 ezer forintos kereset mellett nullázódik le. Ha ennél többet keresnek a szülők, akkor sem tudnak több családi adókedvezményt érvényesíteni. Csak akkor, ha háromnál is több gyerekük van.

A Párbeszéd képviselője kitért arra is, hogy a családi pótlék összege, évek óta (2008 óta) nem emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik