Gazdaság
BERLIN, GERMANY - AUGUST 12: (EDITOR'S NOTE: In this photo illustration)Two men pose for a photo during walking up stairs hand in hand on August 12, 2014 in Berlin, Germany.
(Photo Illustration by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Ombudsman: meleg és leszbikus pároknak is járnak az adókedvezmények

24.hu
24.hu

2017. 01. 04. 15:32

Korábban a témában:

Valamennyi házastársaknak járó adó- és illetékkedvezmény, így az öröklési illetékmentesség és az első házasok kedvezménye is megilleti az azonos nemű bejegyzett élettársakat – állapította meg az alapvető jogok biztosának nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése, mint nemrégiben hírt adtunk róla, emiatt a NAV-nak rengeteget kell visszafizetnie az érintetteknek. A vizsgálat a Háttér Társaság kezdeményezésére indult.

Visszakozott a NAV

A vizsgálat előzménye, hogy 2015 folyamán a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához több olyan megözvegyült bejegyzett élettárs fordult, akit az adóhatóság öröklési illeték fizetésére kötelezett, holott a jogszabályok szerint a házastársak – és így a bejegyzett élettársak is – illetékmentesen örökölnek.

A konkrét ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végül visszavonta a jogsértő módon kiszabott illetékeket, illetve visszautalta a megfizetett illetéket, felmerült azonban a gyanúja, hogy a hivatal más ügyekben is hibásan számolt. Az egyesület ezért közérdekű bejelentéssel élt, és kérte, hogy az adóhatóság valamennyi hasonló ügyet saját hatáskörben vizsgáljon felül.

Még hónapok múlva is ferdített a NAV és az NGM

A NAV válaszát a harminc napos határidő ellenére csak hónapokkal később küldte meg, amelyben kifejtették: a NAV felügyeletét ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint az adó- és illetékkedvezmények a bejegyzett élettársakat nem illetik meg.

Holott a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: a törvényben említett néhány kivételtől eltekintve (ilyen a névviselés és a gyermekvállalás), a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Kormányzaton belül sem volt egységes a jogértelmezés

A Háttér Társaság ezt követően fordult az alapvető jogok biztosához, aki decemberben közzétett jelentésében megállapította: a NAV és az NGM jogszabály-értelmezése sérti a jogbiztonság és az egyenlő bánásmód követelményét, és szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg.

A jogértelmezésben egyébként a kormányzat sem volt egységes: míg az NGM szerint a kedvezmények nem járnak, az Igazságügyi Minisztérium és a családpolitikáért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a hatályos jogszabályok alapján járnak a kedvezmények.

Nagyon szomorú, hogy nekem kell felvilágosítást tartani az ügyintézőknek, hogy élni tudjak az engem megillető jogokkal – jegyzi meg Mátai Tamás, akinek bejegyzett élettársa hosszú betegség után a tavalyi évben hunyt el. Ami nekem nem jár, hogy értsék és tiszteljék azt az állapotot, amiben én vagyok. Nekem ehelyett győzködni kell a hivatalnokokat, hogy én vagyok az özvegy. Egy olyan időszakban, amely a párom elvesztése miatt egyébként is megterhelő.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Magyarország 2009-ben vezette be, hogy biztosítsa az azonos nemű párok számára azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek a különnemű házastársaknak járnak. Az Európai Unió 28 tagállamából 22 valamilyen formában elismeri az azonos neműek párkapcsolatát, 12 tagállamban az azonos nemű párok házasságot is köthetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.