Gazdaság

500 millió a NAV-elnök klubjához, 900 millió az UTE stadionjába ömlik

Tállai 10 (Array)
Tállai 10 (Array)

Idén év elején NB1-es mérkőzések megrendezésére is alkalmas, ötezer fős stadiont kapott Mezőkövesd, ami az Átlátszó számításai szerint  2013 óta összesen egymilliárd forintba került. A nagyszabású sportberuházás 2013-ban egy bejelentéssel indult, ekkor derült ki, hogy a kormány a rendkívüli intézkedésekre elkülönített tartalékból csoportosít át 400 millió forintot a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. fejlesztésére. Ekkor Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelenlegi elnöke már a Belügyminisztérium államtitkára, illetve a Mezőkövesdi Sportegyesület elnöke volt.

Tállai András háza tájáról az utóbbi időben nyugtalanító hírek érkeznek: először az Erzsébet-utalványokkal hozta kínos helyzetbe magát, majd leváltásáról kezdett cikkezni a sajtó, annak viszont örülhet, hogy szívügye, a mezőkövesdi sport ismét nagylelkű segítséget kap.

1,4 milliárd előkészítésre

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december 1-én hozta nyilvánosságra támogatási szerződéseinek listáját, eszerint a Mezőkövesd Zsóri Futball Club Kft. “egyes beruházásainak, fejlesztéseinek megvalósítására” 498 millió 300 ezer forintot kapott. Legfrissebb hírek szerint a Mezőkövesd egészen jól szerepel a labdarúgó NB1-ben, így talán nem akkora meglepetés, hogy Pintér Attila vezetőedzőt választották az év emberévé a kishíján 17 ezer lakosú kisvárosban.

Nem volt szűkmarkú a tárca Újpest Önkormányzatával sem. 897 millió 961 ezer forintos segítséget ítéltek meg az “UTE üzemeltetésében álló, Szilágyi úti ingatlannak a sport infrastruktúrális fejlesztéséhez, azzal kapcsolatban felmerülő kivitelezési és tervezési kiadásokhoz nyújtott támogatás” címszó alatt. Lefordítva ez annyit tesz, hogy a pénzt az UTE Atlétikai Stadionjához rendelték, nyugalom, van itt műfüves futballpálya is. A Google StreetView-n így néz ki a Szilágyi úti épület:

Az NFM támogatási szerződéseinek listáján további érdekes tételek is akadnak, például, hogy másfél milliárd forintot adnak kültéri sportparkok létrehozására. 20 millió forintot kap a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemltetési és Közbeszerzési Zrt. az Egészség Sportpark Program keretében felmerülő támogatási igények kezelésére. Igények pedig biztosan lesznek,

1 milliárd 474 millió 800 ezer forintot adnak a kültéri sportparkok létrehozására.

Így néz ki ez a tárca táblázatában:

Forrás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Forrás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik