Gazdaság

Három minisztérium költözik a Várba

budai vár (budai vár, )
budai vár (budai vár, )

Legkésőbb a jövő év végéig a budai Várnegyedbe költözik a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium, a beruházás előkészítési feladataira a kormány 180 millió forintot biztosított az idei költségvetésből – közölte a Magyar Időkkel a Belügyminisztérium.

országos levéltár villamos teherelosztó (Array)
országos levéltár villamos teherelosztó (Array)

A Miniszterelnökség mellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda is a Várban működhet. A Tuzson Bence által vezetett kommunikációs államtitkárságot a Garibaldi utcában, a szabadalmi hivatal korábbi épületében alakították ki.

A tárcáknak jelenleg helyet adó állami tulajdonú ingatlanok sorsáról sincs még döntés. A Figyelő tegnap arról számolt be, hogy most másfélszer annyian dolgoznak a Belügyminisztériumban, mint amennyi embernek helyet kerestek a tárca leendő, várbéli épületében.

Lázár szerint a helyek is megvannak

Tavaly novemberben Lázár János bejelentette: nemcsak a kormányfő és hivatala, hanem a belügyi, valamint a nemzetgazdasági tárca is a Várnegyedben kap helyet. A Belügyminisztérium az Országház utca 28–32. és az Úri utca 49–51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság tér 6. szám alá.

2014 júniusában derült ki, hogy a miniszterelnök és hivatala a budai Várba – a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe – költözik, legkésőbb március 15-ig. Ekkor jelentették be azt is, hogy a decentralizáció, vagyis a Budapest-központúság megszüntetése érdekében több tárca székhelye vidéki városokba kerülhet át – emlékeztet a Magyar Idők cikke.

Vidékre is kerülhetnek minisztériumok

A 2014 júniusában nyilvánosságra hozott tervek arról szóltak, hogy a Földművelésügyi Minisztériumot, a Honvédelmi Minisztériumot, illetve a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságát helyezhetik át a Budapestről máshova. Az agrártárca Debrecenbe való költözését már tényként jelentették be, és Fazekas Sándor miniszter a lehetséges helyszínként az ottani agráregyetem területét jelölte meg.

A Honvédelmi Minisztérium esetében Székesfehérvárt jelölték meg lehetséges helyszínnek. Kövér László azt mondt, hogy teljesen elhibázott, végiggondolatlan ötletnek tartja, és reméli, hogy nem lesz belőle valóság. Simicskó István jelenlegi miniszter eddig nem beszélt a költözéssel kapcsolatos tervekről.

A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága tavaly januárban kezdte meg működését Kecskeméten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik