Gazdaság

Gáz van a gigantikus magyar gázmezőn

A TXM a veszteséges makói gázkutatás egyik szereplője. Eddigi kutatásaik alapján a Makói-árokban ezer milliárd köbméter palagáz lehet, ami rengeteg. Nagyjából Magyarország100 évi gázfogyasztásának megfelelő mennyiség. És ráadásul Magyarországon további öt-hat hasonló terület található még. Hogy akkor mi a probléma? Az, hogy még nem tudák, a palagázból mennyi termelhető ki, továbbá ezek megcsapolására az USA-n kívül nincsenek gyakorlati tapasztalatok. Ezt mondta korábban a lapnak a TXM kanadai tulajdonosa, a Falcon Oil & Gas Plc. Igazgatóságának tagja, Szabó György.

A cég egyébként kénytelen volt megvágni kiadásait, hogy tavalyhoz képest idén valamennyire mérsékelje leginkább külföldi kutatásokkal kapcsolatos veszteségeit. De a magyar leány sem teljesít túl fényesen, mínuszban van már évek óta. De nem adják fel.

Szívesen látnák, ha a magyar állam betársulna

A lap szerint a korábbi beszámolók alapján az egyelőre biztosan kizárható, hogy a jelenlegi alacsony olajárak mellett az anyacég további befektetésekkel lendítsen a makói projekten. Úgy tudni, inkább új partnereket szeretnének bevonni. Szívesen látnák például a magyar államot is. Úgy gondolják, eddigi kutatási eredményeik vonzók lehetnek.

A makói gázvagyon kapcsán a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese, Nyikos Attila azt mondta nemrégiben, hogy az egyesült államokbeli költségek sokszorosába kerülne egy-egy magyarországi kút létesítése, ám az energiafüggetlenség megteremtése érdekében a magyar állam részvételére lenne szükség ahhoz, hogy a makói mező kitermelhető legyen.

Az MTA szerint nem lehet az amerikaihoz hasonló magyar palagáz-forradalomban reménykedni, mert a kitermelés nem csak egyszerűen drága lenne, hanem technikailag is nagy kihívást jelentene, és mert a gáz geológiai értelemben túl fiatal. A magyar állam viszont kifejezetten szeretné a palagáz kitermelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik