Nagyvilág

Két gyerek, akiknek tilos beszélni a palagázról

Egy amerikai bíróság ítéletében megtiltotta két gyermeknek, hogy életük végéig nyilvánosan beszéljenek a palagáz kitermelésről.

Az USA-ban elég sok furcsaság történik jogi vonalon. Most arról érkezett a hír, hogy egy amerikai bíróság ítélete megtiltotta két gyermeknek, hogy életük végéig nyilvánosan beszéljenek a palagáz kitermelésről – írta a Guardian.

Az eset még négy éve történt Pennsylvaniában, de most hozták nyilvánosságra az ügyet. A Hallowich család 2010-ben beperelte az egyik legnagyobb palagáz kitermelő olajvállalatot (Range Resources Corp.), mert szerintük a cég tönkretette a földjüket, és veszélyezteti a gyermekeik egészségét. (A cégnek egyébként mostanában nem megy annyira jól. Az utolsó 200 napban 47 százalékot zuhantak a vállalat papírjai a New York-i tőzsdén.)

A szülők azt állították, hogy a szomszédos telekre épített palagáz-kutak, transzformátorok megmérgezték az ivóvizüket, és számos egészségügyi problémát okoztak nekik. A Hallowich-szülők piszkossá váló ivóvízről, kínzó fejfájásról, vörösen égő, viszkető szemekről, és kiszáradt torokról számoltak be.

A Hallowich család (Forrás: Frack-off.org)

Az olajtársaság tagadta a vádakat, de megegyezésre törekedett a családdal. 750 ezer dolláros fájdalomdíjat ajánlottak fel a szülőknek, amit ők elfogadtak. Az édesanya, Stephanie Hallowich azt mondta, azért fogadták el az ajánlatot, mert a pénzből szeretnének új helyre költözni, ahol biztonságban tudhatják a gyermekeik egészégét.

A megállapodás részeként a bíróság élethosszig eltiltotta az akkor 10 és 7 éves gyermekeket attól, hogy nyilvános beszéljenek a palagáz-kitermelésről. Ha a gyermekek megszegik az ítéletet, a szülőknek vissza kell fizetniük a fájdalomdíjat az olajtársaságnak a kamatokkal együtt.

Amerikában igen gyakori, hogy a palagáz-perekben felnőtteket tiltanak el a beszédtől, de gyermekeket eddig még ítéltek hasonlóra. A család ügyvédje azt mondta, hogy 30 éves jogi pályafutása alatt nem találkozott még olyannal, hogy gyermekeket élethosszig tiltsanak el a nyilvános beszédtől. Jogvédők szerint az ítélet jogi abszurd, az kivitelezhetetlen, hiszen gyermekeket ilyen módon nem lehet eltiltani semmitől.

Az ügyet kirobbantó Pittsburgh Post-Gazette tovább folytatja a kutakodást. Szerintük a vállalat a per során eltüntette az egészségkárosodást bizonyító dokumentumokat. A vállalat ezt cáfolta, szerintük semmiféle bizonyíték nincs erre. Az újság most aktivisták segítségével közérdekű pert indított az olajtársaság ellen, hogy adják ki a per összes iratanyagát. Így remélhetőleg kiderül, hogy a konkrét ügyben mit titkolt, vagy mit nem titkolt el az olajtársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik