Belföld
Nyíregyháza, 2016. április 20.
Diákok beszélgetnek egy folyosói szekrényben ülve a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium folyosóján a pedagógusok egész napos, országos sztrájkjának napján, 2016. április 20-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Több tanár felmondott, osztályokat vontak össze – rázósan indul a tanév a Budaiban

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 09. 01. 07:05

Gyászos a hangulat, erőteljesen küzdünk

– így foglalta össze a 24.hu-nak a Budai Nagy Antal Gimnáziumban kialakult helyzetet az iskola szülői választmányának elnöke.

A középiskolában két évvel ezelőtt botrányos körülmények között nevezték ki a jelenlegi igazgatót, Manolovitsné Erdőközi Orsolyát. 2015 nyarán dőlt el, hogy ő veszi át az addigi közkedvelt vezető helyét, akitől a tanárok, a szülők és a diákok sem akartak megválni. Kiderült, hogy Manolovitsné az akkori köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit évfolyamtársa volt az egyetemen, sőt az is, hogy egy vidéki általános iskola igazgatójának és az ő pályázat között feltűnő egyezések vannak. A plágiumvádat tagadta.

A kedélyek azóta sem csillapodnak a gimnázium körül. A pénteki tanévnyitó előtt is kaotikus képet festett le a 24.hu-nak a szülők képviselője.

Az új igazgató kinevezése óta kilenc tanár távozott az iskolából, közülük öten az előző tanév végén mondtak fel – állítja. Az ötből egy nyugdíjas korba lépett, de maradhatott volna még az iskolában – csak nem szeretett volna.

Az új igazgató előtt soha nem volt ekkora a fluktuáció a gimnáziumban

– mondja a szülők választmányának elnöke. Manolovitsné Erdőközi Orsolya igazgatónő a kilenc tanár mellett (akik közül négyen egy évet, vagy annál is kevesebbet tanítottak az iskolában) „elfogyasztott” öt, általa felvett iskolatitkárt és egy igazgatóhelyettest is a két év alatt.

A legnagyobb probléma az, hogy a tavaly felmondott tanárok helyét a nyári szünetben nem, csak augusztus 25-én, kevesebb mint egy héttel a tanévnyitó előtt hirdették meg. A távozók között van olyan kémia-biológia tanár, akit annyira szerettek a diákok, hogy sokan miatta vették fel a biológia fakultációt. Mivel természettudományt oktató pedagógusból országos hiány van, nem lesz könnyű találni valakit a helyére az első tanítási napra a Budai Nagy Antal Gimnáziumba, ahonnan távozott az a matektanár is, aki végzősök fakultációját vitte volna.

„A Budaiban megtörtént, amitől Ti még csak féltek!” - a szülők szerint intő példa a történetük
A Budai Nagy Antal Gimnázium múltjáról, és "elborzasztó jelenéről" írt a szülői szervezet.

E-mailben kapták a hírt

A szülői választmány vezetője egy másik problémát is felvetett a 24.hu-nak. A tanév végén felvetődött két osztály összevonása, mivel az egyik létszáma a kritikus szint alá csökkent. Mivel a szóban forgó osztályok közül az egyik reál, a másik humán szakos, ennek megfelelő óraszámban tanulták a tantárgyakat, az összevonásuk nehézkes volna. A szülők kérték az igazgatót, hogy vegyen részt az érintett osztályok szülői értekezletén, de ő visszautasította a meghívást.

Akkor azonban még azt mondta a szülőknek és a tanároknak, hogy a két osztályt nem vonják össze. Aztán most hétfőn kapták a hidegzuhanyt a szülők: e-mailben értesítette őket az igazgató, hogy szeptembertől mégis lesz összevonás, ami után 35 fősre duzzad az osztálylétszám. Úgy tudjuk, emiatt három diákot ki is vesznek a szülők az iskolából.

Gond van az e-naplóval is, ami szerverhiba miatt teljesen leállt. És nincsen még órarend sem, a tanárok egyelőre nem tudják, milyen órákat tartanak majd hétfőn.

Kérdéseinkkel megkerestük a gimnáziumot és a Klebelsberg Központot is. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Utóbbi egyébként csütörtök délután kiadott egy közleményt, amelyben azt írják: zavartalanul indul a 2017/2018-as tanév az állami fenntartású intézményekben, egy-két kivételtől eltekintve mindenhol birtokba vehetik a felújítási és karbantartási munkákat követően a teljes iskolaépületet a diákok.

Azokon a helyeken, ahol a tulajdonos önkormányzat által végzett beruházások még nem fejeződtek be, a tankerületi központok mindenhol megszervezik, hogy a diákok zavartalanul tanulhassanak, és minél hamarabb birtokba vehessék a teljes iskolaépületet.

A közlemény kitér arra is, hogy a 2017/2018-as tanév biztonságos lebonyolításához szükséges forrás a fenntartók rendelkezésére áll.

A tankerületi központok, együttműködve a helyi önkormányzatokkal, minden felmerülő problémára azonnal megkeresik a lehető legjobb megoldást. A Klebelsberg Központ hisz abban, hogy a célt, a minőségi oktatás megteremtését, csak minden érdekelt közös erőfeszítésével érhetjük el, ezért mindenkire partnerként tekint, aki az oktatás ügyéért tenni akar.

 

Update: reagált a KK

Péntek délután megérkezett a Klebelsberg Központ válasza a 24.hu-hoz:

“A Budai Nagy Antal Gimnázium tanárai közül az elmúlt tanév végével egy tanár jogviszonya közös megegyezéssel szűnt meg.A pedagógusok sok esetben a nyár folyamán döntenek munkahelyváltási szándékukról, ami megnehezíti a munkáltató előkészülését a megüresedett álláshely pótlására.Az említett iskolában két tanár 2017. augusztusában végleges áthelyezéssel ment el az iskolából, az ő álláshelyeikre csak az áthelyezési megállapodások augusztusi megérkezését követően lehetett pályázatot kiírni. Az eddig beérkezett pályázatok száma és a pályázatok tartalma alapján látszik, hogy mindegyik pedagógus álláshelyre kiírt pályázat várhatóan eredményes lesz.A Dél-Budai Tankerületi Központ mindent megtesz azért, hogy a tanévkezdés és a gimnázium szakos ellátása minden körülmények között biztosított legyen.”

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Balázs Attila

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.