Belföld

Nem akarnak Ctrl C, Ctrl V gimnáziumigazgatót

Budai-Nagy-Antal-Gimnazium(960x640).jpg (Array)
Budai-Nagy-Antal-Gimnazium(960x640).jpg (Array)

Plágiumtól a gimnáziumig? A szülők most abban bíznak, hogy mégis elállnak az új igazgató kinevezésétől.

A „Szeretünk Budai Nagy Antal Gimnázium” nevű szülői közösség feltűnő egyezéseket talált egy tiszaalpári általános iskola igazgatójának 2013-as pályázata és a Budai Nagy Antal Gimnázium új vezetőjének nemrég benyújtott pályázata között – számolt be róla a Nol.hu, illetve a Tények. A lapnak és a hírműsornak – a szülők képviseletében –  Lukácsi Krisztina azt mondta, döbbenten állnak a tények előtt. Azt tudták, hogy Manolovitsné Erdőközi Orsolyának még csak intézményvezető-helyettesi tapasztalata sincs, de arra nem gondoltak, hogy „egy tapasztalt kollégájától plagizál.”

Szerintük „nem vezethet olyan valaki egy nagy múltú gimnáziumot, aki plágiummal nyer, hiszen ilyen ember nem lehet gyerekeink erkölcsi példaképe.

A szülők most abban bíznak, hogy mégis elállnak az új igazgató kinevezésétől. A TV2 Tények című műsora a plágiumgyanúról szerette volna megkérdezni Manolovitsné Erdőközi Orsolyát, akit telefonon sikerült is elérniük, de azt válaszolta, hogy „nyaral, ezért most nem akar nyilatkozni”.A két egymásra hasonlító pályázat szövegrészletét a Nol.hu cikkében olvashatják.

Korábban megírtuk az új igazgató pályázata még így sem tetszett senkinek. A tanárok, munkaközösségek, diákok és szülők korábban megbuktatták Manolovitsnét, akiről leendő kollégái azt írták, hogy “nincs rálátása az iskola jelenlegi helyzetére, az oktatási rendszer napi változásaira, az új és újfajta kihívásokra.

Pályázatából kitűnik, hogy nincs vezetői tapasztalata. Megemlít néhány megfontolásra alkalmas momentumot, de érződik benne a tapasztalatlanság, hogy nem volt még intézménynek helyettes vezetője sem, így nem jól látja a megvalósíthatóság határait”.

Ezt a szülői szervezet is szóvá tette, bár a legnagyobb gondnak a pályázó személyét nevezte. A szülők szerint a pályázó előzőleg sikertelenül pályázott Érden is intézményvezetői pozícióra, ezért nem hallgathatták el azon véleményüket, hogy “jelenlegi pályázata nem a Gimnázium jobb jövőjét, hanem kizárólag személyes ambícióit hivatottak szolgálni”.

A szülők szerint az új igazgató alkalmatlan, csak ugródeszkának használja majd ezt a pozíciót. Korábban tüntettek is. Ilyen feliratokkal.

„Nem kérünk új igazgatót!”, „Nem akarunk szakközép lenni!”, „Igazgatómutyi”, „Manolovitsné újra cserben hagyná a gyerekeinket”, „Czunyiné Hoffmann Orsolya”

Hiába volt a tiltakozás. A helyi önkormányzat többször is jelezte: az ügyben az Emmi döntött. Augusztustól Manolovitsné Erdőközi Orsolya lehet az igazgató, a képviselő-testületnek csak véleményezési joga volt, ezzel élve mindkét jelöltet  támogatta, egyiket sem utasította el.A Népszabadság szerint a botrány nem izgatja az Emberi Erőforrások Minisztériumát, pedig az új igazgató érkezésekor az eddigi igazgatóhelyettesek vélhetően felállnak. A dagadó botrány ellenére az Emmi nem hátrál meg, nem vizsgálja felül Manolovitsné kinevezését, mondván, az eljárás törvényes volt.

„A megbízási jogkör gyakorlója a beérkezett információk birtokában saját hatáskörben döntött, az érintett köznevelési intézmény jövőbeli működtetése és fejlesztése érdekében, a megújítás jegyében” – közölte a Népszabadsággal Czunyiné Bertalan Judit államtitkársága.

Mint korábban megírtuk, a szülők nem értik, hogy a minisztérium, miért a jelenlegi igazgatóval szemben induló pályázót támogatja. Szerintük Manolovitsné Erdőközi Orsolyát erkölcsileg nem fogadja be a gimnázium, ahonnan másfél éve sértődötten távozott, „otthagyva érettségire készülő osztályát”. A szülők korábban jelezték, emiatt Manolovitsné Erdőközi Orsolya a gimnáziumban „közutálatnak örvend”, csak káoszt és fluktuációt fog előidézni. Mindenki okkal tart attól, hogy ha Manolovitsné visszatér, a gimnázium sikerei hosszú időre megtorpannak, mert ilyen ellenállás közepette nem vezetheti hatékonyan az intézményt”.

LMP: Csak a szülők egyetértésével lehessen valaki iskolaigazgató!

Az ellenzéki párt néhány napja emlékeztetett rá, hogy több helyen is a helyi közösségek akaratával szembemenve vezényli le az igazgatóváltásokat az oktatásirányítás. A Budai Nagy Antal Gimnázium, az algyői Fehér Ignác Általános Iskola sikeres, a diákok, szülők és pedagógusok által is támogatott igazgatóinak leváltása mellett az ellenzéki párt gyanúsnak nevezi a bajai Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Sportiskolába vezetőváltását is.

Az LMP határozottan elutasítja, ha a helyi közösségek feje fölött hoznak döntéseket. Az iskoláknak olyan igazgatókra van szükségük, akik bírják a szülők és pedagógusok többségének támogatását is. Máskülönben komoly feszültségekre lehet számítani, ami az oktatás színvonalát is negatívan befolyásolhatja.  

Ikotity István szerint az újabb és újabb botrányok rávilágítanak, hogy nem szabad mindent központosítani, államosítani. Az LMP kitart kompromisszumos javaslata mellett, miszerint az oktatásért felelős miniszter csak a szülők és a pedagógusok egyetértésével nevezhessen ki iskolaigazgatókat. Olyan oktatási rendszert képzelnek el, ahol a helyi közösségek akaratát nem lehet semmibe venni.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik