Belföld

Nemzetbiztonsági bizottság: indokolt a kettes terrorkészültség

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 03. 23. 12:54

A rendkívüli ülésen Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Papp Károly országos rendőr-főkapitány, valamint a polgári és katonai titkosszolgálatok képviselői tájékoztatták a bizottság tagjait a Brüsszelben történtekről és azok magyarországi vonatkozásairól.

A kétórás zárt ülés után a testület tagjai ismételten részvétüket fejezték ki a brüsszeli merényletek áldozatainak családjai felé, a sérülteknek gyógyulást kívántak. Ezzel együtt valamennyien felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak egy európai országot érintő, hanem nemzetközi szintű támadás történt, mivel az Európai Unió és a NATO központja is Brüsszelben van.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke úgy fogalmazott: “barbár” támadást hajtottak végre az európai civilizációval szemben. Ráadásul olyan helyen, ahol fel voltak készülve a támadásra. Példaként jegyezte meg, hogy a brüsszeli repülőteret már eddig is fokozottabban őrizték. A támadók profik voltak és jól felkészültek, mondta az elnök.

Molnár Zsolt hangsúlyozta: nincs arra utaló információ, hogy a brüsszelihez hasonló merényletre készülnének Magyarországon. Ugyanakkor kiemelte: minden európai országban fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség.

Amíg kiderülnek a brüsszeli robbantások körülményei, addig Magyarországon is indokolt a kettes terrorkészültségi fokozat fenntartása, mondta a bizottság elnöke, megjegyezve: ez semmilyen alapjog korlátozásával nem jár.

A testület ellenzéki tagjai, Molnár Zsolt (MSZP), Szél Bernadett (LMP) és Mikróczki Ádám (Jobbik) mind azt hangsúlyozták, hogy a terrorizmus elleni fellépés érdekében, valamint Magyarország biztonságának erősítése érdekében jogszabályi módosításokra van szükség.

Mirkóczki Ádám azt mondta: bízik benne, hogy a terrorellenes kérdések nem lesznek “pártpolitikai szintre degradálva”, hanem ötpárti egyeztetés zajlik majd. A jobbikos politikus optimizmusát fejezte ki amiatt is, hogy kedden a kormánypárti képviselők is megszavazták a Jobbik azon javaslatának tárgysorozatba vételét, amely a Magyar Honvédség terrorhelyzetben való bevetését célozza.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja viszont felidézte, hogy az ellenzéki javaslatokat a kormánytöbbség jellemzően leszavazza, ezért az LMP biztonságerősítő és terrorellenes módosítási javaslatait bizottsági javaslatba szeretnék beépíteni. Az LMP-s képviselő az ülésen elhangzottak alapján kiemelte: nincs ok pánikra. A magyar szolgálatok maximálisan végzik a munkájukat – mondta Szél Bernadett. Mint mondta,  bízik abban, hogy az illetékes szervek Európa-szerte hasonlóan tudják feladataikat ellátni. Az LMP-s politikus ezzel együtt a biztonsági szervek közötti fokozott együttműködést kulcsfontosságúnak nevezte.

A bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt szerint a brüsszeli események is azt igazolják, hogy a nemzetállami megoldások nem elegendőek. Ezért a nemzeti titkosszolgálatok mellett szükség lenne egy közös európai terrorelhárító és hírszerző ügynökségre is. Elmondta, hogy az MSZP újra benyújtja két korábbi indítványát, amelyik a rendvédelmi és biztonsági szervek terrorellenes feladataikhoz szükséges források növelését célozza, és azt a büntetőtörvénykönyv módosítást, amely a terrorizmus finanszírozásának, valamint a terrorpropaganda büntetését tenné lehetővé.

Ezek mellett arra is javaslatot tesznek, hogy több helyen alkalmazzanak fémdetektorokat a biztonságerősítése érdekében, továbbá szakmai vitát szeretnének indítani arról, hogy miként lehetne szabályozni a bűnözők által gyakran használt “eldobható” telefonok, illetve telefonkártyák használatát.

A kormánypárti Németh Szilárd egyetértett azzal, hogy a rendvédelmi és biztonsági szervek megerősítése mellett bizonyos jogszabály-módosításokra is szükség lehet, de egyúttal “óva intett” az ellenzéki, pártpolitikai javaslatoktól. Ezt azzal indokolta, hogy most az MSZP és a Jobbik is a biztonsági szervek, illetve a TEK megerősítését hangoztatja, holott korábban a TEK megszüntetését, költségeinek csökkentését akarták. Németh Szilárd a közös európai titkosszolgálat gondolatával sem értett egyet. Úgy vélte, a biztonsági szervek együttműködését kell fokozni, de mint kiemelte: a titkosszolgálati munka nemzetállami feladat.

A bizottság fideszes alelnöke az ülésen elhangzott tájékoztató alapján azt mondta: a keddi brüsszeli terrorcselekmények is összefüggenek azzal a továbbra is nagyon komoly nemzetbiztonsági és belbiztonsági problémával, amelyet az illegális bevándorlás okoz. Németh Szilárd azt mondta: a nyugat-európai titkosszolgálatok működésében, együttműködésében voltak szakmai hibák. Ezzel együtt a fideszes politikus szerint nem a szolgálatok követtek el hibát, hanem azok a “migránspárti”, “elsősorban baloldali, brüsszeli politikusok”, akik támogatták a bevándorlást, s azt rákényszerítették Európára.

A kormánypárti politikus azt mondta a terrorcselekmények következtében megemelt terrorkészültség preventív intézkedés, ezt a lehető leggyorsabban szeretnék lezárni, monda a kormánypárti politikus.

A miniszterelnök vezetésével az operatív törzs is ülésezett, a kormányfő az ülés után azt mondta, „minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon.”

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória, 24.hu

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.