orbán viktor és Ráhel (orbán viktor, orbán ráhel, )
Belföld

Emlékszik még Orbán Ráhel szakdolgozatára? Most épp nagyon aktuális!

Angel Marianna
Angel Marianna

újságíró. 2016. 02. 11. 18:35

Számos ponton keresztezte egymást Orbán Ráhel és a magyar turizmus, illetve vendéglátás ügye. A miniszterelnök lánya a fesztiválokról írt szakdolgozatát vette szemügyre a 24.hu, hogy lássuk, min változtatna az egyébként gyönyörűen muzsikáló területen Orbán Viktor lánya. Az idegenforgalom, a Bocus D'Or, a fesztiválok és a royal family kapcsolata górcső alatt, ahol még egy kis focis szálat is találtunk.
Korábban a témában:

Orbán Viktor – a hírek szerint gyermeket váró – lánya már azelőtt adott munkát az újságíróknak, hogy saját lábán állva összekötötte volna életét a korábbi érdekeltségeivel a közbeszerzéseken bravúrosan szereplő Tiborcz Istvánnal. Orbán Ráhel 2013-ban szerezte meg diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás szakán. A szadolgozatról bőven cikkezett a sajtó: a miniszterelnök lánya megnyerte a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozat-pályázatát “Újszerű témaválasztás” kategóriában.

Kis makula a történetben, hogy a bírálóbizottságban ott ült Dr. Nemes Andrea, Orbán Ráhel szakszemináriumi vezetője is, akinek a miniszterelnök lánya természetesen köszönetet is mondott munkájában.

A dolgozat címe Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése – A Sziget Kulturális Menedzser Iroda példáján keresztül. Szintén köszönetnyilvánításban részesült Lobenwein Norbert, a soproni VOLT Fesztivál és a Sziget egyik tulajdonosa, szervezője is, ahogyan Zátori Anita, az egyetem tanársegédje is, aki egyébként egy, a hungarikumokról szóló könyv társszerzője is.

Épp a tűz közelében

Orbán Ráhel és a turizmus kapcsolata ennél azonban összetettebb, egyrészt, mert tanulmányait külföldön, egy méregdrága, 15 milliós tandíjat kérő magánintézményben folytatja, másrészt mert olyan nagykaliberű szakmai eseményeken vesz részt, mint például a turizmus átalakításával – nem államosításával! – kapcsolatos Rogán-féle tájékoztatás. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Orbán Ráhel mellett Andy Vajna is részt vett azon a fejtágításon, amelyen a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tájékoztatta a szegmenst érintő esetleges változásokról a “fontos piaci szereplőket”. Az eseményt egy civilszervezet hozta össze, a turisztikai feladatok koordinációjára irányuló előterjesztést a Miniszterelnöki Kabinetiroda készíti, ezért hívták meg Rogán Antalt is – közölte a cikk megjelenése után a minisztérium.

Az összejövetelen a filmügyi biztos és a külföldi tanulmányokat folytató diákként meghívott (sic!) Orbán Ráhel mellett részt vett a már említett Lobenwein Norbert is, aki sajtóhírek szerint elégedett volt a megbeszéléseken hallottakkal. Az összejövetelt szervezői között Káel Csabát, Zsidai Royt, Hegedűs Attilát és Bienerth Gusztávot említették (ha érdekli, ki kicsoda, görgessen a cikk végére!). Az esemény kritikájaként megjegyezték, hogy több, a magyar turizmusban meghatározó vállalkozás nem is tudott az egyeztetésről. Természetesen mivel nem állami szervezésű eseményről van szó, ez nem felróható. A hvg.hu az esemény előtt egy nappal közölte azt a turizmus esetleges központosítását taglaló titkos előterjesztést.

Mint korábban beszámoltunk róla, tavaly a Szigetet, a VOLT-ot és a Balaton Soundot összesen 487,4 millió forintos állami forrással segítették, az állami támogatás viszonylag alacsony mértékével kapcsolatban Gerendai Károly és Lobenwein Norbert is megszólaltak azon a sajtótájékoztatón, amelyet Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára tartott. A kiemelt fesztiváloknak szánt állami támogatás idei mértékéről hamarosan döntés születik – tájékoztatta a közvéleményt Ruszinkó január 20-án. Szép állami támogatást kapott a szintén Orbán Ráhel érdeklődésébe vágó, sőt, a sajtóban gyakran a miniszterelnök lányának kedvenc séfversenyeként jellemzett Bocus D’or is: a kormány 614,8 millió forintot szavazott meg a szakácsverseny idei, európai döntőjének budapesti megrendezésére.

Orbán Ráhel és férje egyébként annyira kedveli a gasztronómiai megmérettetést, hogy tavaly januárban, a franciaországi Lyonban személyesen szurkoltak kedvenceiknek.

Íme:

orbán ráhel, tiborcz istván (orbán ráhel, tiborcz istván)
Orbán Ráhel és Tiborcz István a Bocuse D’Or lyoni döntőjén Fotó: 7/24

Marketing, finanszírozási problémák

A 24.hu szemügyre vette Orbán Ráhel vonatkozó szakdolgozatát (amelynek teljes szövegét itt olvashatja el), hátha tisztább képet kapunk arról, miben és hogyan változtatna a miniszterelnök lánya az egyébként virágzó magyar fesztiválpiacon.

Az irománnyal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Orbán Ráhel Szájer József akkor még fideszes EP-képviselő lányával, Szájer Fannival 2011-ben együtt dolgozott a VOLT Fesztiválon, ennek tapasztalatait is tartalmazza a szakdolgozat.

Főbb jellemzők:

  • A szakdolgozat hat fejezetből áll, részletezi a fesztiválok elméletét, vizsgálja a versenyképességet a “könnyűzenei fesztiválok dimenziójában”, beszámol a módszertanról, elemzi a Sziget Kulturális és Menedzser Iroda folyamatos működőképességét, majd versenyképességét, végül összegez.
  • A dolgozatban hatszor hivatkozik Chikán Attilára, az első Orbán-kormány gazdasági miniszterére. Ha nincs kedve végigolvasni a teljes írást, álljon itt Orbán Ráhel végkövetkeztetése, szó szerint:

    Dolgozatom konklúziójaként azt mondhatom, hogy a fesztiválok versenye erős és állandóan változik, folyamatos kihívások elé állítva a szervezőket. Egy sikeres és jól működő fesztivál működtetéséhez kitartás és kompromisszumkészség szükséges, hogy az energiák ne a kilátástalan küzdelmekbe legyenek fektetve, hanem a megoldások keresésébe. Innovációval és kreativitással lehetőség nyílik az állandó megújulásra, amely elengedhetetlen jelző egy fesztivál esetében. Ezen kívül nagyon fontos a jó ár- érték arány megteremtése és megtartása. Egy fesztivál esetében megengedhetetlen, hogy az emberek egy márkaként vagy termékként gondoljanak rá, el kell érniük, hogy érzelmi kötődés alakuljon ki a rendezvények és a látogatók között.

Orbán Ráhel 2012-es munkájában terjedelmi korlátok miatt nem tudta részletezni a fesztiválok finanszírozási nehézségeit, amelyek összefüggésben állnak a versenyképességgel. Véleménye szerint

fontos kérdéskör és további kutatás alapját képezheti a fesztiválok marketing problémáinak feltárása, érintve a szponzoráció a kommunikáció és a PR területét.

A fesztiválok állami finanszírozásáról valószínűleg nemsokára értesülünk, hiszen az NGM államtitkárának már említett bejelentése szerint hamarosan szavaznak róla.

Ki kicsoda?

Káel Csaba a Művészetek Palotájának vezérigazgatója, akinek neve évekkel ezelőtt a Happy End Kft. környékén bukkant fel. A Happy Endről 2001-ben írt cikket az Index, a cég neve a milliárdokból megvalósított országimázs-kampányból lehet ismerős. 2010-ben az Országimázs Központ 130 szerződést kötött a Happy End Kft.-hez kapcsolódó Ezüsthajó Produkció Film Kft.-vel, összesen hárommilliárd forint értékben. Ötvenhárom esetben a miniszterelnök valamelyik programját filmesítették meg. A Happy End Kft. alapításában 1991-ben Káel Csaba is részt vett. A Magyar Narancs vonatkozó cikkét itt találja.

Zsidai Roy a magyar gasztronómia elismert, Pro Turismo-díjas alakja, közgazdász, több étterem tulajdonosa. Orbán Ráhellel jól ismerhetik egymást, hiszen miután a miniszterelnök lánya otthagyta a Kempinskit, a Zsidai Group alkalmazottja lett.

Hegedűs Attila a a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. A cégről bővebben itt olvashat, illetve a kormany.hu közzététele szerint a vállalkozás 2012-ben 4 millió forintot kapott “a Miniszterelnökség által a Budapest, II. kerület Művész u. 6. szám alatti ingatlanban szervezett rendezvényekhez kapcsolódóan beszerzési és biztonsági tanácsadás” megnevezéssel a tárcától.

Bienerth Gusztáv a Magyar Nemzet Online cikke szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség volt nemzetközi igazgatója, aki a FIFA-ban Csányi Sándorral közösen kapott feladatokat. A Femina derítette ki, hogy az érdekeltségébe tartozó International Management Group Kft. 2012-ben 24 millió forint értékben kötött szerződést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal. Igen, ők írták azt az elhíresült, 49 oldalas (!) Fradi-tanulmányt, amelyről az atlatszo.hu írta meg, hogy tulajdonképpen gyermeteg és az internetről ollózhatták össze. Bienerth Gusztáv egyébként a budapesti olimpiát célul kitűző Budapesti Olimpia Mozgalom egyik alapítója.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.