Gazdaság

Eldugott közleményből derült ki, hogy tovább bővül a gödi akkugyár

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A gödi Samsung akkumulátorgyár újabb bővüléséről szóló közleményt nem verték nagydobra a döntéshozók, Göd weboldalán a nem túl figyelemfelkeltő „Tájékoztató” címet kapta, innen, a csatolt pdf-ekből derült ki, mi várható. A különleges gazdasági övezet felett őrködő vármegyei önkormányzat oldalán még ennyit sem talált a Mérce, amikor tájékozódni próbáltak.

Decemberben tíz évre előre kapott környezethasználati engedélyt a gödi Samsung a hatóságok jóváhagyásával, ami úgy tűnik, rugalmasan módosítható, azt írják ugyanis, hogy a dél-koreai multi újabb több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát. Az engedély módosítási folyamatát már meg is indította a Pest Vármegyei Kormányhivatal – ami a már megszokott módon, „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva zajlik.

A hatóság közleménye szerint a telephelyen két épületet bővítenének, valamint az ezeket összekötő hidat is. Újabb három kazánt is telepítenének a már meglévő hét mellé, „az akkumulátor gyártási kapacitás növelése érdekében” pedig további négy gyártósort létesítenének a meglévő 12 mellé.

Néggyel bővül az úgynevezett „mixing” területek száma is – itt történik az akkumulátorgyártás első lépése, az elektróda gyártás, és itt használják a hírhedt oldószert, az NMP-t, amelyből találtak már a gödi kutak vizében, a gyárból kiömlött szennyvízben és a levegőben is.
Ezzel együtt 20 százalékkal növekedne a gyártási kapacitás, valamint a szerves oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten. A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 ezer négyzetméterre növekedne.

A hatóság közleménye szerint „a tervezett bővítés során a gyártechnológia nem módosul, ugyanazon alapanyagokból ugyanazt a terméket tervezik előállítani, mint ami a már meglévő gyártósoroknál történik”.

Mint a portál emlékeztet, a lakott terület közvetlen szomszédságába épített, mostanra gigantikusra nőtt akkumulátorgyár

  • zavaróan zajos éjszakánként (amit hosszú évek lakossági panaszáradata után most egy szakaszon egy mindössze öt méter magas zajvédő fallal próbálnak orvosolni),
  • rendszeresen napvilágot látnak szabálytalanságok (tetten érte már a hatóság a dél-koreai multit például súlyos tűzvédelmi szabálysértésen és a dolgozók rákkeltő anyaggal való veszélyeztetésén is), amelyek miatt
  • a gödiek a saját biztonságukat is féltik, arról nem is beszélve, hogy átláthatatlan, milyen hatással van a környezetre és az emberek egészségére a gyár – ismeretlen mennyiségű – kibocsátása. Az a néhány adat pedig, amely rendelkezésünkre áll, csak tovább fokozza az aggodalmat.

A bővítés kapcsán online – avagy köz nélküli – közmeghallgatást sem hirdettek meg. A lakosság május 1-ig küldhet írásban véleményt, már amennyiben szembetalálkozik valahogy egyáltalán ezzel a lehetőséggel.

A gyár kormánytámogatást is kapott mostanában.

Kapcsolódó
Óriási kormánytámogatást kapott a gödi Samsung egy „titokzatos” fejlesztésre
Csak kisakkozni lehet, hogy mire készül a Samsung SDI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik