Tudomány

Nem mindegy, milyen nemű az orvosunk

Ridofranz / Getty Images
Ridofranz / Getty Images

Egy amerikai-japán kutatócsoport új tanulmánya szerint a női orvosok által kezelt betegek kisebb valószínűséggel halnak meg, vagy kerülnek vissza kórházi kezelésbe, mint azok, akiket férfi orvos kezel. Ha pedig a páciens is nő, a különbség még szembetűnőbb – írja a Science Alert.

Yusuke Tsugawa, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) egészségügyi szakértője és csapata amerikai Medicare-forrásokból származó adatokat elemzett, melyek 2016 és 2019 között 458 108 női és 318 819 férfi beteg adatait tartalmazta. Minden beteg 65 év feletti volt, a férfi és női betegeket pedig alig egyharmadában látták el női orvosok.

A kezelés utáni 30 napos halálozási ráta és kórházba történő ismételt felvétel tekintetében azonban a női doktorok vizsgáztak jobban.

Noha a különbségek nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést, és nem is voltak óriásiak – a korrigált halálozási arány a nőknél 8,15 százalékos, míg a férfiaknál 8,38 százalékos volt –, mégis jelentősnek mondhatók, ugyanis ez a különbség egy halálesetnyi különbséget jelent 417 kórházi kezelésenként.

A kutatók szerint az eredmények alapján lehetséges magyarázat, hogy a női orvosok jobban kommunikálnak a női betegekkel, vagy hogy a férfi orvosok nagyobb valószínűséggel becsülik alá a nők által tapasztalt tünetek súlyosságát.

Emellett hozzátették: a nők közötti direktebb, őszintébb kommunikáció pontosabb diagnózist, és így jobb eredményeket szülhet. Az ok-okozati összefüggések megállapításához azonban további tanulmányokra lesz szükség.

Kapcsolódó
Virtuális másolatok készülhetnek az emberekről
Egyre több helyen próbálják az orvoslásban hasznosítani a digitális ikreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik